Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвежки вундеркинд разби рекорд на Гари Каспаров

11 декември 2012, 13:08 часа • 16335 прочитания

Водачът в световната ранглиста по шахмат Магнус Карлсен постигна нещо немислимо, след като успя да събере ЕЛО коефициент от безпрецедентните 2861 точки.

Карлсен стигна до тази висота след успех на четвъртото издание на шахматния супертурнир "London Chess Classic", предаде БГНЕС. В деветия кръг на турнира Владимир Крамник се нуждаеше от задължителна победа срещу Майкъл Адамс, но с черните фигури игра доста безидейно и се стигна до равенство на 38-ия ход. Карлсен в същото време направи реми със световния шампион Вишванатан Ананд и финишира първи с 18 точки. Крамник остана втори с 16, на трета и четвърта позиция с по 13 т. се наредиха Хикару Накамура и Адамс.

Така 22-годишният норвежки гросмайстор постави феноменален световен рекорд. Скандинавецът вече има най-високия рейтинг, достиган някога от шахматист - 2861.

Откакто Международната федерация въведе в сила формулата за рейтинг на американския физик Арпад Ело през 1970 г, бяха записани няколко рекорда. Първият беше поставен от Боби Фишер след негови забележителни резултати в претендентските мачове срещу Марк Тайманов, Бент Ларсен и Тигран Петросян, а след това през 1972 г. и в мача за титлата срещу Борис Спаски. Постижението на Фишер беше 2785 точки. Този рекорд бе счупен през 1989 г. от 26-годишния Гари Каспаров, който достигна 2805. 10 години по-късно (1999) Каспаров вдигна летвата до нова, невиждана досега висота - 2851. Докато всичките основни негови съперници не можеха да преодолеят границата от 2800, световният шампион ги водеше с 50 единици.

Тогава Каспаров каза, че не мисли за реално някой да надмине неговия рекорд в обозримо бъдеще. Сега обаче, 13 години по-късно, това "обозримо бъдеще" настъпи. Рекордът на родения в Баку шахматист, определян като недостижим, падна. В Лондон Карлсен пренаписа историята, достигайки рейтинг 2861. Младият норвежец успя да направи това, след като печелеше на практика всички турнири, в които участваше. Сега неговата преднина пред втория Крамник е повече от 50 точки, една огромна разлика. По тази причина резултатът на Карлсен не отстъпва на този на Каспаров.

В Норвегия настъпи еуфория от представянето на техния сънародник. Карлсен получи поздравления от премиера и министъра на културата, а негови колеги гросмайстори от цял свят го сравняват с ямайския спринтьор Юсейн Болт. Самият шахматист се държи повече от скромно и отказва сам да се провъзгласи за най-силния шахматист в историята. Той смята, че досега играта му не е на нивото на Каспаров и Фишер в годините на техния разцвет. "За да стана най-добрият в историята, може би трябва да превиша рейтинг 2950", полусериозно каза Карлсен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес