Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма такива фирми: "Топлофикация София" отрекоха да има далавери, разкрити от Борис Бонев

06 юни 2024, 17:42 часа • 1545 прочитания

"Топлофикация София" ЕАД отхвърлиха обвиненията на столичните общински съветници от ПП-ДБ-СС за далавери на директора на предприятието Александър Александров.

В своя позиция, разпратена до медиите, от дружеството подчертават, че няма участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на "Топлофикация София", а като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за прилагането на ЗОП.

Оттам допълват, че сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на „Топлофикация София“ ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки.

Още: "Топлофикация" показа аварията, която ще остави половин София без топла вода за дни (СНИМКИ)

По думите им в архива на договорите, сключени в периода от 01 януари 2022 г. до 15 април 2024 г., няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: „СП Констръкшън“ ЕООД и „Булгаркар рентал енд логистик“ ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им. 

От "Топлофикация София" смятат, че е важно да се знае, че по цитираните възлагания в последните месеци е направена проверка от разследващите органи, на които „Топлофикация София“ ЕАД е предоставила цялата необходима информация, допълват те. По думите им, след като бъдат информирани за резултата от проверката, ще предоставят решението и на принципала Столичен общински съвет (СОС).

По-рано днес групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" в СОС настояха за оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация-София" Александър Александров. Председателят на групата Борис Бонев го обвини в злоупотреба за милиони с обществени поръчки, като по думите му става дума за множество обществени поръчки, които са възлагани от дружеството и са печелени са от определени фирми.

От своя страна тези фирми впоследствие са превъзлагали дейността на други дружества, собственост на жената, с която Александров живее на семейни начала - Светлана Пашалийска. Бонев показа и документи за далаверата и уточни, че жената е управлявала фирмите, на които се превъзлагали дейностите от спечелилите обществените поръчки на "Топлофикация София". До Бонев е подаден сигнал от служители на столичното парно, а самият той припомни, че Александър Александров е назначен за шеф на Топлофикация от ГЕРБ.

Още: Служебният кабинет спря ключово решение за "Топлофикация София", няма да изкупува дълга ѝ

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес