Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма риск от ебола в самолета, пътувал от Африка

22 август 2014, 19:05 часа • 20958 прочитания

Не е установен риск от ебола в самолет Boeing 737, който е  пътувал от Африка за София. Информацията съобщи БГНЕС, позовавайки се на компанията "Луфтханза Техник София".

По-рано днес, от здравното ведомство информираха, че нигерийски самолет идва в България за планов ремонт, но това не крие рискове за предаване на ебола.

"Самолетът беше използван за последен път за превозване на пътници преди три месеца. След това той не е извършвал полети, отчасти защото двигателите му трябваше да бъдат сменени. Като предпазна мярка Луфтханза Техник София се свърза с отговорните власти и обсъди с българското министерство на здравеопазването необходимите стъпки за защита на служителите, които ще работят на самолета в идните две седмици", съобщава компанията.

От там допълват, че  заради периода, в който самолетът е спрян от движение, са били предприети допълнителни специални стъпки за изчистване и дезинфекциране, за да бъде гарантирана пълната безопасност на хората, отговарящи за поддръжката му".

В Нигерия са регистрирани ограничен брой случай (10), вследствие на внос на заболяването от Либерия и не е допуснато масово неконтролирано разпространение на заболяването.

София ще приеме самолет от Нигерия, въпреки че Малта и Финландия са му отказали достъп заради случаите на ебола в африканската държава. Това съобщи в днешния си брой вестник "Сега".

Машината с нигерийски екипаж се очаква да кацне за ремонт до края на седмицата и това създава напрежение сред екпите на "Луфтханза техник - София". Министерствата на транспорта и на здравеопазването са дали "зелена светлина" с аргумента, че няма риск от зараза със смъртоносния вирус, от който в Африка починаха вече 1350 души за 8 месеца. По информация на МЗ в Нигерия са регистрирани само 10 случая. В началото на август организацията "Лекари без граници" предупреди, че заразата може бързо да стигне до Европа.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес