Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма отказване. Тренчев поведе миньорите със "Зли кучета" и "Трайчо, иди си"!

21 януари 2012, 09:42 часа • 12378 прочитания

Миньорите нямат отказване.

Въпреки че тази нощ спряхме износа на ток и ДАНС алармира, че националната сигурност е застрашена, стачкуващите работници и служители от "Мини Марица - изток" Раднево провеждат протестен митинг.

Митингът бе поведен от президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Стойков иди си, Трайчо и ти", "Зли кучета, управителят е крадец".  

Днес е седмият стачен ден в "Мини Марица Изток". Стачката започна на 15 януари, а по данни на ръководството, загубите за това време възлизат на 5 600 000 лева. Синдикатите и ръководството на "Мини Марица Изток" започнаха да преговарят на петия ден от стачката на миньорите. Преговорите започнаха, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че е разпоредил на ръководството на мините да подновят преговорите и да бъде оттеглен съдебният иск за законността на стачката от Окръжен съд - Стара Загора, което стана вчера, на 20 януари. Въпреки това, съгласие по спорните въпроси не бе постигнато. Работниците в дружеството настояват да получат по 1000 лева допълнителен бонус за високи производствени резултати, да се подобрят условията на труд и модернизира оборудването.

В петък преговорите между ръководството и синдикатите по трудовия спор завършиха без резултат.

От 01.00 часа тази нощ България спря износът на електроенергия. Събитието не бе подминато от световните агенции.

Ройтерс пише:

България ще спре износа на електроенергия за съседните балкански страни, считано от 1 ч. в събота (2300 GMT петък), като стачката в най-големите въглищни мини продължава за шести пореден ден, заяви министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

Трайков заяви, че правителството е наредило износът да бъде спрян, за да се избегне недостиг на ток по време на студените зимни условия, след като мините спряха доставките на въглища за електроцентралите, произвеждащи повече от 45 на сто от електроенергията в България.

„Решението е необходимо, за да се предотврати възможно нарушаване на захранвания и да гарантира, че хората и бизнесът получават стабилно, непрекъснато и качествено електричество ", заяви Трайков.

България изнася около 850 мегавата часа електроенергия за Гърция, Румъния, Сърбия, Македония и Турция. Износът за 2011 г. е общо 10,5 милиарда киловат часа (KWh).

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес