Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма нужда да посредничите": Потомците на македонските българи предложиха друго на Орбан

01 октомври 2024, 08:50 часа • 1292 прочитания

Няма нужда Унгария да посредничи между София и Скопие. Това, което Унгария би казала по заобиколен път като посредник, Скопие по всяко време може да го каже на България в пряк разговор.

Това се посочва в декларация на Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от Северна Македония и приятели по повод срещата на унгарския премиер Виктор Орбан и македонския министър-председател Християн Мицкоски в Охрид на 26 и 27 септември. 

Предложение към Унгария

"Ако сегашното унгарско правителство желае да посредничи, нека да инициира създаването на европейска анкетна комисия, която да се свърже с пострадалите от репресиите македонски българи и с техните потомци, да научи от тях обективните факти и тогава да се опита да помири властите в Скопие и техните жертви македонските българи", призоваха от сдружението. 

Няма двустранен спор между България и Северна Македония

Потомците на македонските българи са дълбоко разтревожени, че унгарската страна застъпва позицията на режима в Скопие, че съществувал двустранен спор между България и Северна Македония, тъй като това твърдение не отговаря на фактите. 

Припомняме, че от сдружението изпратиха отворено писмо на Орбан, с което се опитаха да представят същността на проблемите в тази бивша югославска република през призмата на унгарските възприятия. ОЩЕ: Македонският въпрос, обяснен като за Орбан: Спас Ташев призова Унгария да помогне на Скопие да се демократизира

"От изявления на г-н Орбан разбрахме, че не се е вслушал в аргументите и е заявил, че Будапеща е готова да посредничи между Скопие и София, а дали те ще приемат било тяхна работа. Ние сме дълбоко изненадани от такава позиция, защото бъдещата евроинтеграция на Северна Македония не зависи от някакъв измислен „двустранен спор“ с България, а от рамките на общоевропейското решение, основаващо се на предложението на френското председателство на Съвета на ЕС от 2022 г., прието единодушно от 27-те страни членове на ЕС, в т.ч. и Унгария. С изненада разбрахме и за отправените критики, че Албания започва самостоятелно преговори за членство в ЕС, въпреки че всички постоянни представители на ЕС, в т.ч. и унгарският, единодушно взеха това решение през този месец", отбелязват още от сдружението. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес