Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да се легализира продаването на хазартни игри в болници и учебни заведения

12 юли 2022, 15:10 часа • 1274 прочитания

Няма да се легализира продаването на държавните хазартни игри в болниците и учебните заведения. Това стана ясно след като внесеният законопроект на отцепника от ИТН Деян Петков не бе приет в бюджетната комисия.

Най-противоречивият текст във внесения законопроект от страна на Деян Петков гласеше, че се забранява “организирането и разпространението на лотарийни игри, с изключение на числова лотарийна игра бинго, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти в сгради, в които са разположени структури на държавната администрация, независимо от вида и собствеността им, както и в учебните, лечебните и здравните заведения". Това значеше, че може да се играе бинго и да се залага на спорт и различни други събития в болници и университети, а и в сгради на държавната администрация.

В подкрепа на законопроекта бе Радостин Василев, министърът на спорта в оставка. За него след закриването на бизнеса на Васил Божков 2 години никой не е предприемал някакви действия за външните контрагенти в лотарийния бизнес, а хазартът от своя страна е завладян от частните контрагенти.

По негови думи за пореден път частните оператори реализират големи печалби, за сметка на държавата. Българският спортен тотализатор като монополист на пазара на лотарийните игри не може да предлага своите билети извън пунктовете си.“Така вместо да носи печалба, носи загуба”, допълва още Василев.

От своя страна с почти пълно мнозинство бе приет законопроектът на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Според него връщането на държавните “талончета за търкане” не е крачка напред.

“Тотото няма интерес от такива тип игри”, споделя още Каримански. За него ако се създадат достатъчно добри норми, за да не бъдат хората на улицата заради талончета, би имало резон от такъв тип лотарийни игри.

Внесененият и приет законопроект на Каримански бе насочен към уязвимите и зависими лица от онлайн игрите.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес