Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нивото на Дунав пада, наблюдението остава

20 март 2013, 14:43 часа • 3545 прочитания

Нивото на река Дунав пада, съобщават от Агенцията за поддържане и проучване на реката. При Ново село нивото е отстъпило с 26 см, а при Видин – с 28. При Лом реката е спаднала с 12 см, но остава 741 см. По тази причина наблюдението в Лом продължава. Продължава и проверката на земнонасипните диги, предаде Стандарт нюз.

Общината във Видин се снабди с 1000 чувала, които при нужда да бъдат напълнени с пясък и поставени на брега при бар „Телеграф капия”, откъдето реката може да навлезе в града. Във Видин наблюдават и реките, които се вливат в Дунав. Заради високото ниво, водата се връща и може да залее селищата. Включена е и помпената станция Видин – Кошава, която отводнява залети от подпочвени води площи.

Високото ниво на реката е благоприятно за корабоплаването, обяви директорът на „Морска администрация” – Лом Тони Тодоров. При ниво над 7 метра управлението на корабите е по-лесно. Строежът на Дунав мост 2 при Видин също не затруднява плавателните съдове. На мястото са поставени знаци, които ориентират капитаните, допълни Тодоров.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес