Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нито една повече": Граждани излязоха на протест срещу насилието (СНИМКИ)

25 юни 2024, 23:00 часа • 1874 прочитания

Пред Съдебната палата в София се проведе протест по повод на поредното жестоко убийство на жена и срещу домашното насилие, предаде БГНЕС. Организатори на събитието са от колективите на ЛевФем и Феминистка библиотека.

Повечето от протестиращите, около стотина души, носеха плакати, на които можеше да се прочете: „МВР имате толкова сила, пък се оказахте безсилни“; „Нито една повече“; „9 убити жени за 2024“; „Спокойно, знам как да бия, така че да не личи“.

На 20 юни Орлин Гигов е убил Силвия К., въпреки че е имало данни, че той е склонен към насилие. „Причината да сме тук е поредното убийство, което се случи в София на 20 юни. Това е петото убийство на жена от интимен партньор и член на семейството й в рамките на последните две седмици“, заяви пред БГНЕС Валя Маринова от Феминистка библиотека.

Според нея в България нищо не се променя, защото живеем в условия на културна безнаказаност. „За съжаление у нас отговорността за насилието се прехвърля върху жертвите вместо върху насилниците, които го извършват“, каза Маринова.

Тя подчерта, че институционалните механизми за предотвратяване на насилието и протекция на жертвите са „между несъществуващи и нефункционални“.

Протестиращите настояват за истинска, сериозна превенция, която включва спешни програми за осведомяване и образование на цялото общество, достъп до информация за кризисни ситуации и адекватни програми за защита на жертвите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес