Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan и Nismo подготвят електрически болид за „24 часа на Льо Ман“

05 март 2013, 10:40 часа • 14056 прочитания

Nissan потвърди, че широкообхватната световна програма в автомобилния спорт ще продължи да се разширява през 2013 година и ще бъде водена от Nismo, специалното звено, отдадено на динамичните серийни и моторспортни автомобили.

Голямата новина обаче е, че компанията ще се завърне на легендарното „24 часа на Льо Ман“ през 2014 година в категорията Garage 56 за иновативни концепции, като този път болидът ще използва технология за електрическо задвижване. Автомобилът ще тества иновативна нова технология за задвижване, като ще предостави данните на Automobile Club de l’Ouest (ACO) и Federation Internationale de l’Automobile (FIA), за да позволи на спортните управителни тела да оценят евентуалното бъдещо внедряване на тази новаторска технология в LMP1 болидите.

Водената от Nismo спортна програма на Nissan ще се съсредоточи в няколко направления:

- Продължение на дългогодишния фокус върху състезанията за издръжливост, водени от конструирания от Nismo топ модел Nissan GT-R Nismo GT-3, който ще се състезава във FIA GT Series и Blancpain Endurance Series;

- 17 автомобила в „24 маса на Льо Ман“ ще разчитат на двигатели Nismo. Това е еквивалентно на 1/3 от стартовата решетка в Льо Ман

- Завръщане в австралийския топ шампионат V8 Supercars с четири автомобила Nissan Altima

- Продължаващо разрастване на програмата GT Academy, която вече пожъна световен успех с надпревари в Европа, Русия, САЩ, Южна Африка и Близкия изток.

В стартовия списък за „Льо Ман 2013“ са записани 17 автомобила, разчитащи на Nissan-Nismo задвижване, което е най-високият брой участници за един производител от 15 години насам. Тунингованият от Nismo двигател Nissan VK45DE V8 е надеждно доказал се като основен избор за повечето отбори от клас LMP2. Всички автомобили ще носят обозначението „powered by Nissan Nismo“.

Една от основните спортни програми на Nissan се фокусира върху разработени от Nismo версии на флагмана GT-R, подготвен за заводски и частни отбори.

През 2012 година GT-R спечели състезания по целия свят – в японските SUPER GT Series (клас GT300 и GT500) и Super Taikyu (клас GT3), взимайки и първата си победи в British GT Championship и GT Cup.

За сезон 2013 автомобилът Nissan GT-R Nismo GT3 е доразвит след успехите през миналата година, а проектираната от Nismo версия GT-R GT500 отново ще участва в SUPER GT Series.

По-рано този месец Nissan Motorsport обяви, че четири нови Altima V8 Supercars ще формират заводски отбор за 2013 година, с което ще бъде формирано дългоочакваното завръщане на компанията в австралийския автомобилен спорт – където Nissan е записал някои от най-известните си победи.

Първото за сезон 2013 V8 Supercars Championship състезание е Clipsal 500, което ще се проведе на пистата „Аделаида“ между 1 и 3 март.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес