Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нино Нинов: Анатомия на душата (ВИДЕО)

26 май 2023, 17:35 часа • 1575 прочитания

Днес във "Видимо и невидимо: Път към съвършенството" Анна Генчева и Нино Нинов разговарят за структурата на човешката душа според древните учения.

В ежедневието си често използваме думата душа в най-различен контекст и смисъл. "Да направя нещо за душата си" - използваме го например, когато искаме да изядем цяла кутия шоколадови бонбони или един огромен сладолед или в най-добрия случай да посетим някое културно мероприятие. В духовните учения обаче смисълът на термина "душа" е съвсем различен.

Нино Нинов разказва, че древното учение Кабала̀ дели душата на две части: нисша, животинска душа, която включва в себе си виталната сила и енергията и висша – тази, която ни свързва с нашите духовни корени. "Висшата душа ни дава възможността да проявим най-важното нещо в човешката си същност - свободата на волята. Нисшата душа търси непрекъснато земните удоволствия, докато висшата душа се стреми към духовно израстване и победителят определя какъв ще бъде човека".

"Благодарение на своята по-висша част от душата човек притежава потенциалната възможност да се замисли защо живее. За съжаление, в много случаи ние, хората, живеем от позицията на нисшата душа, защото търсим храна, вътрешен комфорт, удоволствия, удобства и т.н. Творецът е създал и предвидил висшата душа да управлява животинската душа, и така би трябвало да бъде в идеалния случай, което много рядко се случва. Но ако човек не използва висшата си душа, тогава нисшата душа получава "автономия" и започва самостоятелен живот", казва изследователят.

"В нас присъстват много сили. На най-нисшето ниво са инстинктите и потребностите на тялото, на следващото по-високо ниво са добрите и лошите качества, а над тях се разположени въображението и разумът. Мъдреците групират тези сили в две категории. Едната категория се нарича „слепи сили“, защото всичко се върши автоматично. Например човек не кара своето сърце да тупти, нито черния дроб или мозъка да работят. Това са автоматични процеси. Същото е и с лошите чувства. Те се задействат автоматично, без никакво усилие от човека. Докато другата категория са добрите сили, т.е. "зрящите сили" и там от човека се изисква усилие за да се задействат разума и добрите качества. Тези две категории, "слепи" и "зрящи сили", можем да ги наречем и по друг начин - нисша душа и висша душа".

Нино Нинов: "Доброто дело поражда ново добро, лошото - поражда още по-лошо деяние" (ВИДЕО)

Целият разговор на Анна Генчева с Нино Нинов можете да видите във видеото:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес