Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич: Отказваме се от ЕС, ако цената е Косово

16 октомври 2012, 11:05 часа • 5801 прочитания

„Нямаме време за губене. Сърбия не може да развива добросъседски отношения с част от своята територия. Управляващите в Косово албанци ще имат местно самоуправление, всички органи на властта, но да не очакват, че някой тук ще им каже – ето ви държава”. Това заявява в интервю за ”Вечерне новости” сръбският президент Томислав Николич.

В интервюто си Николич изтъква, че неговият кабинет в скоро време ще обяви платформа за решаване на статута на Косово. По думите му Сърбия никога няма да прекрати разговорите с ЕС.

„Ако официално ни поставят условие – Европа или Косово, ще се откажем от европейския път. Това говорех в предизборната кампания и народът няма да бъде изненадан от тази позиция. Постигнахме степен на уреждане, в която можем да мислим за ЕС. Но сега ни държат на разстояние заради Косово. Може да сме така още сто години, но няма да променим позицията си за нашата южна област”, заявява Николич.

Той изтъква още, че когато официално издигнат стена пред Сърбия, политиката "и ЕС, и Косово" няма да бъде възможна. Засега според Николич никой не иска Сърбия да признае независимостта на Косово.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес