Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николич – бившият ултранационалист, превърнал се в привърженик на ЕС

02 май 2012, 16:51 часа • 6678 прочитания

Томислав Николич, основният претендент на президентските избори в Сърбия в неделя, направи драматичен завой от ултранационалист към проевропейски популист, отбелязва Франс прес, цитирана от БГНЕС.

След дългогодишна служба като заместник в ултранационалистическата Сръбска радикална партия на разпаления лидер Воислав Шешел Николич неочаквано напусна редиците на партията през 2008 г. заради антиевропейските й позиции. Наричан Гробаря, отчасти защото преди да се насочи към политиката е бил гробищен надзирател, Николич по-късно създаде собствена партия, Сръбска прогресивна партия, която се отказа от много от най-крайните позиции на Сръбската радикална партия, като същевременно привлече мнозинството нейни избиратели.

60-годишният Николич има много близък резултат с настоящия президент Борис Тадич в предизборната надпревара, но аналитиците предричат, че той ще загуби на втория тур, както вече два пъти му се случи. Широкоплещест мъж с щръкнала посивяла коса и квадратно лице, той често изглежда мрачен. За мнозина Николич, който е женен, има две деца и петима внуци, е въплъщение на образа на спокоен провинциален бюрократ.

Хобито му е да прави сливова ракия по традиционен начин във ферма в родното си село Байчетина в Централна Сърбия. Той обича също така да бере диви гъби и билки и се хвали на сайта си, че е добър певец. Николич не е пламенен оратор, но често прави безразсъдни според някои изявления. Преди време той заяви, че Сърбия "ще е по-добре като руска провинция", отколкото като член на ЕС.

След това той стана привърженик на интеграцията в ЕС, но дава ясно да се разбере, че Сърбия няма да се присъедини към съюза на всяка цена. "Ние искаме да се присъединим към ЕС. Това ще ни донесе проекти, работни места и инвестиции", заяви Николич на митинг в понеделник. "Но ако те кажат: "Можете да се присъедините към ЕС, но Косово не е ваше", ще им отговорим: "Много благодаря и довиждане", допълни той.

Въпреки че Косово, бившата южна сръбска провинция, населена предимно с етнически албанци, която обяви независимост през 2008 г. с одобрението на ЕС и САЩ, някога беше ключов проблем за Николич, той до голяма степен загърби тази тема в настоящата предизборна кампания. Популистът Николич се съсредоточи върху икономическите проблеми на Сърбия и провалите на реформаторите, които поеха властта, след като диктаторът Слободан Милошевич беше свален през октомври 2000 г.

Подчертавайки нарастващото недоволство от икономиката, той нападна правителството в телевизионни предизборни клипове, които показват Тадич и някои от министрите му да пият шампанско, след което се появява надписът: "Те живеят добре, а ти?". Той обеща да инвестира в земеделието и промишлеността и да намали държавната администрация, за да осигури средства за увеличаване на пенсиите.

Миналата година Николич изгуби част от симпатиите на обществото, след като започна гладна стачка, за да принуди правителството да свика предсрочни избори, постъпка, която мнозина счетоха за пиар трик. Той се отказа от протеста си, след като Тадич остана непреклонен и мнозина аналитици отбелязаха, че крайните му тактики са отблъснали избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват. Все пак Николич се ползва с подкрепата на традиционните избиратели на бившата Радикална партия, много от които са жители на селските райони на Сърбия.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес