Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Събев: Издирваме собственика на Вера Су, корабът трябва да бъде нарязан на скрап

07 януари 2022, 19:15 часа • 11150 прочитания

"На 23 декември собственикът на кораба Вера Су обяви abondonment, тоест изостави го. Към този момент разходите, които е направила българската държава за спасяването му, са около 2,5 милиона лева, възможно е и да са и повече". Това заяви министърът на транспорта Николай Събев в кулоарите на парламента. Той уточни, че се издирва собственика на Вера Су.

Министър Събев обяви, че корабът е на сух док във Варна и са предприети всички мерки, за да остане в такова състояние, за да не губи страната ни повече пари. По думите му от министерството на транспорта са наели адвокатска фирма, която да влезе в контакт със застрахователите и дейностите около спасяването му да се платят.

"В Кодекса на търговското мореплаване не е предвидена възможността, когато корабът е изоставен и стои в български териториални води, ние да можем да се разпореждаме с него - да го продаваме, да го нарежем на скрап. Заместник-министър Владимир Върбанов е поел инициативата в най-скоро време да се внесат поправки в този кодекс и страната ни да може да се разпореди лесно при подобна ситуация", категоричен бе Събев. Според него състоянието на Вера Су е такова, че той би трябвало да бъде нарязан на скрап.

Министърът на транспорта обяви, че се работи активно за осъществяване на полети между София и Скопие, като има две оферти от желаещи компании. Той изрази увереност, че властите в Северна Македония няма да възразят спрямо възможността да се осъществят такива полети.

Относно прокопаването на тунел под Шипка, Николай Събев заяви, че напълно подкрепя вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за изпълнението на този проект по най-добрия начин. "Чисто икономически трябва да имаме такава пропускателна способност, че са се осигури лесно и бързо преминаване между Северна и Южна България", категоричен бе той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес