Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Стайков: Ситуацията със свободата на словото ще се влошава, дори не разследват случаи с бити журналисти

20 април 2021, 15:16 часа • 1594 прочитания

"Сега сериозната част по 112-тата позиция в класацията за свободата на словото:

Ситуацията, за мое крайно съжаление, е обречена единствено и само да се влошава, докато не се промени едно простичко като табло̀ на полицейска “Астра” нещо - разследващите институции да смятат журналистите за свои противници.

Всеки има дълъг списък от въпроси, на които институции не отговарят с години, и откази от питания по ЗДОИ без основание, за които не му се водят дела.

За комплексните причини не искам дори да започвам тематта, но за насилието и задържането на журналисти ще се наложи", пише журналистът Николай Стайков във Фейсбук.

"МВР и прокуратура изобщо не разследва, а в двата описани случая за 2020г. (Кенаров и Стайков, в случая аз) директно беше потулено разследването чрез замитане на публично изнесена статистика и на доклади до министъра.

Самият факт на задържане на журналисти се отрича, поставяйки журналисти с репутация в ситуацията държавни институции да подриват най-ценното, което имат - уважението към истината.

Всичко това някак си минава, отива в дългия списък на проблеми, за които в нормалния свят се подават оставки, а тук - не. Познато.

Ако следващото правителство иска да покаже разлика с предишното, трябва не да се концентрира върху кои са спешните обществени поръчки в МВР, а да направи истинско разследване на случаите с насилие и арести и да публикува докладите заедно с препоръки.

Само да напомня - във Франция полицаи пребиха по погрешка човек, след което лично премиерът се извини, а виновните бяха наказани. Не заметени - наказани."

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес