Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Саркози може да остане без втори мандат

20 април 2012, 19:45 часа • 5433 прочитания

Два дни остават до първия тур на президентските избори във Франция. За поста на държавен глава претендират десет кандидати, но реален шанс да стигнат до втория тур на 6 май имат само двама – действащият президент Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд. Социологическите проучвания сочат победа на Оланд както на първия, така и на втория тур.

Ако Франсоа Оланд победи, Франция ще стане единствената голяма европейска страна начело със социалист (във Великобритания, Германия и Испания на власт са консерваторите, а в Италия начело е дясноцентристка коалиция). Експертите са предпазливи в прогнозите си за резултатите от гласуването. Ръководителят на отдела за политически изследвания „Opinonway” Брюно Жанбар посочва, че това са най-непредсказуемите избори след 1981 година. Тогава страната за първи път бе оглавена от социалист – Франсоа Митеран, чиято реторика срещу финансовите магнати сега старателно се копира от Оланд.

Според проучване на CSA на първия тур лидерът на Социалистическата партия ще получи 29% от гласовете на избирателите, а действащият президент Никола Саркози ще бъде подкрепен от 24% от гласоподавателите. На балотажа Оланд ще победи с 58% срещу 42% за Саркози. Според друго изследване, проведено от BVA, Оланд също води с 29,5% и 56% от гласовете съответно на първи и на втори тур. Въпреки това, действащият президент запазва присъствие на духа и предлага „спокойно да се изчакат дните до изборите, тъй като победителят няма да бъде определен от социологическите проучвания, а от гласуването”.

През 2007 година лидерът на партията „Съюз за народно движение” Никола Саркози буквално нахлу в Елисейския дворец като победи тогавашния лидер на социалистите Сеголен Роаял. Преди пет години Саркози беше подкрепен както от десни, така и от леви избиратели. „Всички повярваха в обещанията за радикални промени. Особено се хареса идеята „работи повече и печели повече” в рамките на програмата за увеличение на стандартната работна седмица. Освен това той обеща да засили мерките за сигурност, а страната още си спомняше за безредиците през 2005 година”, посочва директорът на Ifop Жером Фурке.

На изборите през 2012 година традиционно решаващ ще бъде вторият тур, тъй като нито един от кандидатите няма да успее да спечели над 50% от гласовете още на първи тур. В щаба на „Съюза за народно движение” прекрасно разбират, че Саркози може да спечели, само ако привлече поддръжниците на отпадналите на първия тур кандидати. 17% от французите са готови да гласуват за лидера на крайнодесния „Народен фронт” Марин льо Пен, 15% за кандидата на „Ляв фронт” Жан-Люк Меланшон и 11% за лидера на центристите Франсоа Байру.

В опит да повтори успеха си през 2007 година Саркози през последния месец усили антиимигрантската реторика, като призова за ограничаване на притока от чужденци и за намаляване на социалните помощи за имигрантите. Но според експерти, това няма да проработи втори път. „Ругаейки имигрантите, той само губи точки, тъй като електоратът приема това като опит за маневра”, смята директорът на BVA Гаел Слиман. Освен това, по време на предизборната кампания Льо Пен практически се отказа от антиимигрантски изказвания, а се съсредоточи върху това да критикува икономическата ситуация в страната.

Напълно по силите на Саркози е да привлече част от левите избиратели. Според френските медии между президента и лидера на „Ляв фронт” Жан-Люк Меланшон има негласно споразумение – всички критики са насочени към Оланд. Саркози най-вероятно ще може да се договори и с Франсоа Байру. От „Съюз за народно движение” твърдят, че президентът може да предложи на Байру премиерския пост.

В същото време в момента популярността на Никола Саркози е толкова ниска, че не е изключено на втория тур избирателите да се ръководят от принципа „да се гласува за всеки друг, но не и за Саркози” и да подкрепят неговия съперник Оланд. В загубата на действащия държавен глава са уверени не само социалистите, но и другите кандидати. „Саркози ще загуби тези избори. След 2007 година той не изпълни множество обещания, а сега лъже избирателите, че за всичко е виновна финансовата криза и дава нови обещания. Ако спечели Оланд, то Франция я очакват мерки на строги икономии и ръст на безработицата, въпреки всичките му уверения за стратегия за икономически растеж”, казва представителят на „Националния фронт” Людовик де Дан.

РБК Дейли

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес