Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Незнайно как стотици регистрирани бежанци в Харманли се озовали в София (ВИДЕО)

01 септември 2016, 08:30 часа • 5258 прочитания

120 бежанци, регистрирани в бежанския лагер в Харманли, са се появили „незнайно как” в лагера на Военна рампа. Това заяви председателят на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) Петя Първанова. Тя не коментира дали има подозрения за каналджийство, покровителствано от държавата.

Припомняме, че с решение на правителството от вчера (31 август) вече председателят на ДАБ ще може да открива помещения, в които да се настаняват регистрирани в бежанските ни лагери хора. Настанените там хора запазват всичките си права, с изключение на правото на движение. Ежемесечно обаче ще се прави проверка дали обстоятелствата, довели до преместването на съответния човек, са още валидни – ако не са, то се извежда от помощението „затворен тип”, каза Петя Първанова пред БНТ. Превантивно и дисциплиниращо е да има помещения от затворен тип, изрази личното си мнение председателят на ДАБ. Тя предупреди, че извън определени основания няма как идващите мигранти да се настаняват директно в помещения от затворен тип.

Засега няма увеличение на бежанците в България – има една устойчивост, обясни Първанова. Тази година по-малко от 550 души са получили бежански статут. За сравнение през миналата година сме дали бежански статут на 5500. Разликата се дължи основно на националността на лицата, които търсят бежанска закрила, уточни Първанова. По думите ѝ приоритет има Сирия, а лица от Афганистан и Пакистан имат малки основания да получат бежански статут. Тенденцията като брой пристигащи мигранти вече е следната - Афганистан, Ирак, Сирия и Пакистан, добави Първанова. Тя уточни, че чакащите бежански статут, които са регистрирани на външни адреси, са дисциплинирани и спазват изискванията за контакт с българските власти в рамките на процедурата.

Иначе в Харманли вече има пост на жандармерията. Прави се прочистване на растителност в и около лагера, за да няма понижена видимост.

Петя Първанова призна и, че няма голям интерес от страна на дошлите мигранти да учат български език. Български език учат предимно деца, по-рядко възрастни.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес