Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необходими са 15 000 подписа, за да може „Младост” да свика референдум за зелените площи

11 септември 2016, 14:30 часа • 2384 прочитания

Около 15 000 подписа са нужни, за да бъда свикан референдум за спиране на строителството в градинки и зелени площи в столичният квартал „Младост”. Това стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет „За зелен Младост”, която се проведе днес.

Само жители с адресна регистрация в "Младост" могат да се подпишат за свикването на референдума. Срокът по закон за събирането на подписите е три месеца, предаде БГНЕС.

Десислава Иванчева, която е председател на Инициативния комитет „За зелен Младост”, обясни, че целта на референдума е да се спре застрояването в столичния квартал. Тя добави, че гражданите не са против завършване на вече започнатите строежи.

Георги Михайлов, представител на протестите в "Младост 4" против застрояване на детските градини, съобщи, че утре се очаква най-големият протест досега, който ще се проведе от 19.00 часа пред общината в Младост. Той подчерта, че протестиращите не се обвързват политически с никоя партия.

„Засегнахме най-големите проблеми в "Младост", че градоустройствените планове имат нужда от промяна, че гражданите не се уведомяват за предстоящите строежи, че политиците на се замислят за гражданите. Ще покажем на политическата система, че не спим и ще съберем 15 000 подписа и ще наложим мораториум върху строителството в Младост. Интересува ни как ще живеят децата ни, не всичко е строителство. До момента повечето политически сили си измиват ръцете с минали управления”, заяви позицията си Кристина Тодорова, която живее в "Младост 1".

Според нея обаче проблемът със застрояване на градинки и зелени площи не е само в "Младост", а в цяла София.

„Обединяваме се като общност, защото живеем в този район. Проблемите ги има навсякъде, но ние бяхме първите хора, които се организирахме и казахме нещата с истинските им имена”, обясни Тодорова.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес