Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нено Димов: Битовото отопление мърси най-много въздуха

27 септември 2018, 19:05 часа • 1200 прочитания

Битовото отопление е най-сериозният замърсител на въздуха в България. Това обяви в предаването „Лице в лице” по бТВ министърът на екологията Нено Димов по повод представения днес от екоминистерството и Световната банка проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Димов уточни, че нормите за качеството на въздуха са еднакви по българското и по европейското законодателство и страната ни не покрива нормите единствено за фините прахови частици.

"След отоплението с твърдо горива най-много замърсяват автомобилният транспорт и индустрията, като индустрията най-малко допринася. Относно отоплението предложените мерки са там, където има топлофикационна мрежа и газификация да се присъединяват нови потребители, норми за съдържания на сяра и пепел в твърдите горива. Последната мярка се бави, за да се осигури адекватен контрол", уточни министърът.

По думите му за замърсяването от автомобилния транспорт мерките са да се пресекат кражбите на катализатори, както и намаляването на екотаксата за новите коли и увеличаването за старите.

Министърът отчете още, че Видин е най-замърсеният град. "София е близо до средата на класацията, но е към по-чистите градове.

Има четири града, които са в норма по отношение на фините прахови частици към 2016 г. – Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня. Гълъбово и Стара Загора се присъединяват към тях през 2017 г. По предварителни данни и Варна ще се включи в списъка", допълни той.

Относно подкрепата за Унгария, зад която Нено Димов застана заедно с представители на Патриотичния фронт, той обяви, че тя е важна, защото утре България може да се окаже в същата ситуация. "Ние трябва да защитим националния си интерес в тази ситуация", смята Димов, цитиран от "Фокус". 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес