Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неграмотността принуди медиите да подменят идеите за духовност

02 ноември 2014, 13:48 часа • 12970 прочитания

Българските медии вече са в периода на матриците и не могат да излязат от там. Това заяви доц. Иво Драганов от НБУ пред БНР.

Бях убеден, че приемането на Закона за радиото и телевизията ще свали напрежението от частните медии.  Това, което виждам в момента в публичния сектор на електронните медии, просто е много страшно. БНР е на първо място. Трагедията е, че на 2-ро, 3-то, 4-то и 5-то няма никой. Оттам нататък са едни редица, правени на компютър, с 40 песни в студиата, въртят ги нонстоп. Пристигнаха  в България едни сериозни момчета, угрижени физиономии, които разчистиха цялата пъстра палитра на радиостанциите, създадени от момчета с много талант, по които се говореше. Сега се слуша само музика и то една и съща. Това е банализиране, монотонна радиосреда. В телевизиите, за съжаление, също гледаме някакви матрици, включително и във водещите телевизии, които репродуцират и мултиплицират овехтели модели на западни реалити предавания, обясни той.  

Същевременно експертът посочи защо този модел се поддържа. По думите му, през 2001 година, когато е бил в НРСТ, 48% от българите не са имали завършено средно образование, а само 9,7% са били с висше образование. Това е то – масовият зрител не е с висше образование и няма как търговските телевизии да не го вземат предвид. Така се подменят идеите и стремежът за по-голяма духовност – заради неграмотността, завърши Драганов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес