Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Негодна за консумация е водата от уличните чешми в Шумен

21 март 2014, 09:38 часа • 20202 прочитания

След направени от РЗИ-Шумен установяват, че само водата от чешмата в кв. „Дивдядово” до комплекс „Бохеми” отговаря на санитарните изисквания и е подходяща за пиене.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите по пътя за кв. „Дивдядово”, в кв. „Дивдядово” на ул. „Поройна” и чешма № 2 по пътя за село Лозево. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, предупреждават от РЗИ.

Риск за здравето крие и консумацията на вода от чешмите до комплекс „Кьошковете”, в кв. „Боян Българанов” до КЕЧ и до Бабешкия мост, и тази до бившата ТПК „Пчела”. При лабораторния анализ е отчетено, че водата от тези четири чешми не отговаря на здравните норми по химични и микробиологични показатели и съответно не бива да се ползва за питейно-битови цели.

Двойно повече нитрати показват пробите, взети от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” в Шумен – при максимално допустими стойности 50 мг/литър, при анализа са отчетени количества от 103 мг/л., като здравните експерти съветват водата с повишено съдържание на нитрати да не консумира от малки деца.

ОТ РЗИ – Шумен уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници, което зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция, информира topnovini.bg.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес