Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не се очакват критични стойности в нивата на реките и язовирите

28 септември 2015, 14:29 часа • 2169 прочитания

Не се очаква нивата на реките и язовирите да достигнат критични стойности, успокои министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й на места заради обилните валежи е възможно да има превишаване на нивата на реките, но без да се стигне до сериозни последствия. Тя уточни, че в момента в страната няма язовири, които да не подлежат на контрол, посочва "Дарик нюз".

Непрекъснато се следи състоянието на язовирите и речните корита, каза министър Ивелина Василева.

„Очаква се по-голям обем валежи, но в рамките на 25-30 л на кв.м. ще бъдат максималните обеми количества. Ще има превишаване на нивата на реките, но няма индикация за критични участъци и ситуации", каза тя.

Министър Василева уточни, че се контролират всички язовири в страната, включително и 12-те водоема без изяснена собственост.

„Тези, които бяха идентифицирани - 265 язовира, само 12 се оказаха с неидентифицирана и неясна собственост. Те са в контрола на областните управители и те отговарят за това да се следи състоянието им", допълни министърът.

Информация за очакваните валежи и нивата на язовирите и реките може да бъде намерена на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес