Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не плащат за булка "втора употреба" на пазара в Бачково

29 август 2014, 10:42 часа • 67916 прочитания

Пазарът за булки край Бачковския манастир се провежда там от години и винаги привлича вниманието на всички медии, предизвиква дискусии в обществото и тотално ни обърква представите за света. Странният обичай се провежда в навечерието на празника Голяма Богородица, който калайджиите празнуват по стар стил.

Всяка година пазарът става все по-оживен, пъстър и обсипан с предложения кой за кой да ожени, каква цена да плати и ще плати ли нещо изобщо. Знае се, че цената за булките е много висока, но се оказва, че тази година кризата срина и този пазар - младоженците вече харчат по 500-600 лв. за булка, на фона на изминали години, когато се хвърляха от 20 000 до 50 000 лв. за добра мома.



Девойките за женене се появяват на пазара в целия си блясък - с розови, пищни рокли и солидно количество грим, с което да привлекат по-добър съпруг. От друга страна младоженците не полагат особено грижи за външния си вид и идват по дънки, но с големи пачки пари, което е и важното за родителите на девойките.

Едно от най-големите изисквания е момата да не е била с мъж през живота си. "За булки "втора употреба" не плащаме", това заяви категорично един от кандидат-младоженците, който се оглеждаше за най-добрата мома наоколо.



Родителите са неотлъчно до дъщерите си и непрекъснато им дават наставления за това да се държат възпитано, да не оглеждат мъжете и да не говорят много. Те държат на традициите, които се оказва, че вече доста трудно се спазват. С появата на Facebook много младежи се запознават онлайн и въобще не разчитат родителите да им намерят мъж или жена.

Славея Йорданова
Славея Йорданова Отговорен редактор
Новините днес