Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НДК има ново ръководство: Вижте кои са в Съвета на директорите

06 февруари 2024, 09:21 часа • 2632 прочитания

Националният дворец на културата (НДК) има ново ръководство.

От Министерството на културата съобщиха, че след проведените конкурси за трима представители на държавата и двама независими членове на Съвета на директорите на НДК, в Търговския регистър са били вписани имената на Андрияна Петкова Татарова, Десислав Данов и Нина Найденова като представители на държавата.

Предишната седмица като независими членове на управителния орган са били вписани имената на Иванка Веселинова и Надя Миронова. На първото си заседание членовете на новото ръководство на НДК са избрали Андрияна Петкова Татарова за изпълнителен директор, а Иванка Веселинова за председател на Съвета на директорите.

Още: Научете уникалната история по създаването на НДК

Кои са представителите на държавата в новото управление на НДК

Андрияна Петкова Татарова - Изпълнителен директор

Снимка: Министерство на културата

Завършила е "Бизнес администрация" в УНСС и е на 36 години. Тя е собственик на платформата 7Arts, която дава възможност за гледане на различни заглавия от сферата на киното, театъра, балета, операта и др. срещу абонамент. Сайтът "Площад Славейков" пише, че преди това тя е била издател на списанието "Интериорен дизайн" и е била куратор на различни изложби по света, представящи съвременното българско изкуство. Петкова е председател на Българо-казахстанска търговска камара.

Нина Найденова

Снимка: Държавна опера Пловдив

Тя е вече бившият директор на Държавна опера - Пловдив. Успешно развива творчески програми за приобщаване на нови и млади публики, за популяризиране на българската оперна култура и за интегриране на съвременни тенденции и технологии в музикално-сценичните жанрове. Ръководи организационния комитет на оперния фестивал на Античен театър Пловдив с международно участие "OPERA OPEN", създател е на редица платформи за култура. Участва в редица международни конференции, свързани с управление на изкуството. Реализира като мениджър знакови проекти през 2019 г. в рамките на "Пловдив - Европейска столица на културата", пише в сайта на Нов български университет, където Найденова е преподавател в Нов Български Университет от 1997 г. Води курсове в областта на оперната режисура, актьорското майсторство, управление на културни институти и семиотика на изкуствата.

Нина Найденова е един от водещите оперни режисьори в България. Нейни постановки се играят с успех в оперните театри в страната и в задгранични гастроли. Специализира оперна режисура в операта LA SCALA, Милано. По програма на ЕС "Еразмус" специализира и семиотика на киното в института IULM, Милано, Италия. Защитава докторска дисертация в областта на музикалната семиотика. Завършва с магистърска степен оперна режисура в НБУ. Има две специализации в областта на арт мениджмънта – "Американски театрални модели на управление" и "Управление на културни институти". 

Работила е от 1997 до 2011 като режисьор и главен режисьор в Държавна опера Стара Загора. Носител е на награда "Пловдив" 2015 и 2019 за музика и на почетен медал от МК за заслуги към културата на името на Борис Христов. Член е настоятелството на Медицински университет Пловдив и Обществен съвет на НУМТИ Пловдив.

Третият член от страна на държавата е финансистът и експерт по застраховане Десислав Данов. Независимите представители в новото управление на НДК са Иванка Веселинова, която е избрана за председател на Съвета на директорите, и Надя Миронова.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес