Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЦИОМ е провел изследвания по над 60 теми

22 август 2013, 13:03 часа • 13374 прочитания

За изминалите 14 години НЦИОМ е провел изследвания по над 60 теми, свързани със законодателство, възложени от ръководството на парламента, от парламентарните групи и от парламентарните комисии, както и от отделни депутати. Това каза Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ, съобщи Агенция „Фокус”.

НЦИОМ изследва общественото мнение на различни фази на законодателния процес – на фаза на законотворчеството, на фазата на обсъждането в парламента – между първо и второ четене и на фазата на последействието на приетите закони, обясни тя.
Не един и двама са народните представители, които са заставали на парламентарната трибуна, и са представяли данни от техни проучвания.

Една част от тези изследвания са огласявани от народни представители, други от екипа на НЦИОМ, оторизиран за целта от депутатите, например „Обществено мнение за проекта за Семеен кодекс”, „Общественото мнение за донорство на органи”, „Студентите по право за българското законодателство” и много други. НЦИОМ е провел и 8 национални изследвания по теми свързани с изборното законодателство, обясни Йорданова.

НЦИОМ е една от малкото институции у нас, която е била допускана да работи по социологически проекти, отнасящи се до прокуратурата. Не всички наши правни изследвания са били огласявани, доколкото те са поръчвани от народни представители, които измерват обществената подкрепа за своите законодателни идеи. Ежегодно измерва и обществената преценка за работата на парламента. Също така е подпомагал и дейността на българските евродепутати.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес