Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наводнения блокираха ГКПП "Капитан Андреево", евакуираха хора и в Добрич заради пороите (ВИДЕО)

03 септември 2022, 08:02 часа • 8339 прочитания

Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

Парализиран е трафикът на граничния пункт Капъкуле - Капитан Андреево, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

Турските медии съобщават, че водата се е покачила дотолкова, че колите на пункта са започнали да се пълнят с придошлата вода. Изпратени са спасителни екипи с надуваеми лодки, за да евакуират хората. Властите са започнали да пренасочват автомобилите към другите гранични пунктове с България.
За търсене на алгернативен маршрут съветват и от Генералното консулство на България в Одрин. На страницата на консулството в социалната мрежа "Фейсбук" има публикуван телефон за спешни случаи, свързани с български граждани през почивните и празничните дни.Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

На кадри от Meteo Balkans от късната нощ в петък срещу събота се вижда затрудненото движение на автомобилите заради обилния дъжд, валял в района на ГКПП на турската граница. Пунктът дори е бил временно затворен, но сега отново работи.

Турските медии съобщават, че водата се е покачила дотолкова, че колите на пункта са започнали да се пълнят с придошлата вода. Изпратени са спасителни екипи с надуваеми лодки, за да евакуират хората. Властите са започнали да пренасочват автомобилите към другите гранични пунктове с България, съобщи БНР.

Наложило се е около 25 автомобила, напускащи Турция, да бъдат изтеглени с влекач от водата, предава NOVA.

За търсене на алгернативен маршрут съветват и от Генералното консулство на България в Одрин. На страницата на консулството във "Фейсбук" има публикуван телефон за спешни случаи, свързани с български граждани през почивните и празничните дни.

"Поради обилните валежи в региона на Одрин, има наводнение на ГКПП Капъкуле, което доведе да преустановяване на пропускането през пункта. Бяхме уведомени в 22.30 на 02.09.2022, че е възстановено пропускането на вход и изход от Турция за тежкотоварни автомобили и на вход в Турция за леки автомобили. Остава възпрепятствано преминаването през пункта на изход от Турция за леки автомобили", съобщиха от Генералното консулство на България в Одрин.

Междувременно двама души бяха евакуирани в Добрич след наводнения и там. Те не са пострадали и са настанени при роднини. Общо 35 сигнала са били подадени на телефон 112 за наводнения от проливните дъждове през тази нощ в града, съобщава националното радио.

През нощта е придошла вода от съседното село Богдан, която е препълнила дерето, водата е излязла от коритото си и е наводнила част от паркинга на търговски обект по бул. „Русия“, съобщи БНР. Към момента водата се е оттекла и е под нивото си.

Положението в Подбалкана остава бедствено. В село Каравелово водата се е оттекла, остават калните наноси. 36 човека са били евакуирани вчера с лодки от къщите в селото, от другата страна на реката са спасени още 16 души. Десетки са спасени с хеликоптер.

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, която наводни 5 села в Карловско.

Тежките порои, които изляха над 190 литра вода на кв. метър, доведоха до разрушаването на няколко моста, повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора. Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката тази сутрин ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец. 

Преляла е и река Тополница - в гр. Копривщица също има наводнения.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес