Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Народопсихолог: Чуждите празници изместват нашите!

14 февруари 2012, 11:55 часа • 13456 прочитания

Необходима е кампания, която да популяризира българските празници и традиции, коментира за БТА народопсихологът Николай Данчев.

Той се опасява, че има тенденция празници от чужди култури да изместват и засенчват родните ни български. Поводът за коментара му е днешният ден на влюбените, който вече традиционно се отбелязва в България. Нека да има такива празници, но ние трябва да изведем напред прекрасните български обичаи, вместо да вземаме чужди, смята народопсихологът.

Данчев дава пример със Сирни заговезни - Денят на прошката. Това е прекрасен празник и трябва повече енергия да се влага в подобни традиции, коментира експертът. Вместо това, отбелязва той, оставихме безпрепятствено да навлизат празници от други култури и светове и да превземат младите хора. Занемарихме поколението, оставихме го, когато види нещо отвън, да се хване за него, да го модифицира по свой си начин и да му се радват, смята Николай Данчев.

Данчев търси грешката както в Църквата, така и в семейството и в институциите. Според него семейството нехае, а църквата и институциите мълчат. По характер българите сме особени, това е една от нашите черти - да се радваме на чуждото повече, отколкото на нашето, са наблюденията на народопсихолога. Особено в последно време тази енергия съвсем се е отключила. Може би това е типично за малките народи, допуска ученият.

Той призовава да тачим онова, което ние имаме. Ние сме с богати ценности - голямото семейство, труда, тези ценности са "изпечени" до такава степен в историята, че трудно могат да се увредят, коментира народопсихологът. Забравата обаче е една от съвременните ни болести, историческата ни памет избледнява, са неговите наблюдения.

Една от идеите на народопсихолога е в училище да има дисциплина за българския бит и за традициите. Нищо няма да загубим от това, а младите ще заобичат българското, смята той. Защо трябва да има специален ден на любовта, защо всеки ден да не е празник на добрите, хубави човешки отношения, включително и любовта, пита народопсихологът и отбелязва, че в българското народно творчество много се говори за любовта и тази нишка всъщност преминава през цялата поредица от български празници.  

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес