Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напляскаха Mercedes F1 през ръцете

21 юни 2013, 18:59 часа • 11457 прочитания

Вчера в централата на ФИА заседава Международният трибунал, но не за престъпления срещу човечеството, а за престъпления във Ф1. Гръмкото име обаче не оправда изхода от т. нар. „гумигейт“, тъй като наказанието, което бе наложено на Mercedes може да се определи като пошляпване прец ръцете на малко дете, което е направило беля.

Та, наказанието: за погазване на правилата на ФИА, Mercedes получи наказание да не участва в тазгодишните тестове на млади пилоти! А, и бяха порицани... Това е. Преди няколко дни писахме, че силно се съмняваме, че ФИА и Жан Тод ще си позволят сериозно наказание на Mercedes, тъй като представител на частните акционери в Mercedes поиска оттегляне на компанията от Ф1.

Вчера Трибуналът заседава седем часа и за да засили съспенса обяви, че ще излезе с решение днес. Е, решението е факт, а лично според мен това решение буквално ще даде възможност на големите отбори във Ф1 да тълкуват правилата според собственити си разбирания. А това определено не е добре за спорта.

Тестовете на млади таланти ще се проведат на 17-19 юни на „Силвърстоун“. Реално тези тестове ще са тестове на гуми и всякакви други компоненти по болидите, но самите те ще се пилотират от млади пилоти. При Mercedes те трябваше да бъдат Сам Бърд и Даниел Джункадела. Младите пушки ще се разминат с това, тъй като Mercedes F1 вече направи това си изпитание (макар и в сериозно нарушение на правилника).

С порицание се размина и Pirelli, а от FIA обявиха, че двете компании „не са имали лоши намерения“. Разбирайте го както искате.

Аз не съм искал Mercedes AMG да отнесе някаква колосална глоба. Но питам: какво ще стане, когато бъде засечено нелегално активно окачване (например) в болидите на Red Bull, Ferrari или McLaren? Пак ще има 7-часово заседание, на което представител на дадения отбор ще каже, че екипът му не е извлякал преимущество пред конкурентите си, инженерите само са се упражнявали дали могат да направят някакво сложно окачване (повтарям, примерно), да го замаскират в болидите си и никой да не го води. Споменавам този хипотетичен пример, който не е изключено да се случи (или нещо друго, което да е в разрез с правилника), тъй като през последните дни една конкретна снимка обикаля специализираните сайтове. За нея се твърди, че може да послужи (абсолютно недоказано и в момента в сферата на предположенията) като доказателство, че Red Bull използват активно окачване.

Казвам само, че подобен развой на този казус дава на другите отбори възможността да си играят с правилата, без обаче да се притесняват от въпросната институция с гръмко име.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес