Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 3 юни 2024 г.

03 юни 2024, 22:30 часа • 4211 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 3 юни 2024 г.

ПО КОНСПЕКТ: РУМЕН РАДЕВ ОТНОВО РЕЦИТИРА ОПОРКИТЕ НА ПУТИН ЗА УКРАЙНА

Президентът Румен Радев атакува евроатлантическите политически сили, както и служебното правителство на Димитър Главчев, във връзка с войната в Украйна.

3 МЛН. ЛВ. ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА ЗА АДВОКАТИ СРЕЩУ "ЛУКОЙЛ"

Договор на стойност 3 058 309 лв. без ДДС подписа Министерският съвет с адвокатско дружество "Камбуров и съдружници" за процесуално представителство по търговско дело пред Софийски градски съд, образувано по искова молба на "Лукойл Нефтохим Бургас" срещу България.

ПРОРУСКИ ПРОЕКТИ В БЪЛГАРИЯ ДОРИ НЕ КРИЯТ НАМЕСАТА СИ ВЪВ ВОТА: ГОВОРИ ИЗБОРЕН ЕКСПЕРТ (ВИДЕО)

"Не е заплаха, реалност е". Така Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК коментира думите на министъра на отбраната Атанас Запрянов за пряка намеса на Русия в изборите у нас на 9 юни.

"ВТОРОТО МЯСТО Е КЛЮЧОВО ЗА БЪДЕЩИЯ КАБИНЕТ": ЕВЕЛИНА СЛАВКОВА С АНАЛИЗ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ (ВИДЕО)

В началото на ключова за България политическа седмица в Студио Actualno поканихме социолога Евелина Славкова, за да анализира последните обществени нагласи преди изборите 2 в 1 на 9 юни.

ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ ИЗБОРИТЕ ЩЕ СА ЧЕСТНИ: 13 ВАЖНИ ВЪПРОСА КЪМ ВСИЧКИ ПАРТИИ

От Обединението за честни избори (ОЧИ) зададоха редица въпроси на всички партии и коалиции, участващи в предсрочните парламентарни избори и евроизборите на 9 юни. Организацията търси отговори от политиците как те са гарантирали честността и прозрачността на вота.

СРЯЗАХА СПИРАЧКИТЕ НА ВЛАК В ЛОМ

Неизвестен извършител е срязал пет маркуча на спирачната система на локомотив на гара Лом. Това се е случило на 1 юни. Счупено е и предното дясно стъкло на машината.

"ТЯ Е КАТО МЪРТВА": BBC ГОВОРИ ЗА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ РУЖА ИГНАТОВА, ТАКИ И КЪРО (ВИДЕО)

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова е най-издирваната жена от ФБР. Тя открадна милиарди, след което изчезна. Нови доказателства разкриват какво може да се е случило с нея. Изчезнала ли е или е убита? Разсладване на BBC, продължило пет години, се опитва да отговори на този въпрос. Медията потвърждава за връзка на Ружа Игнатова с Христофорос Амантидис-Таки и Красмири Каменов-Къро, но ето до какъв извод е стигнало разследването относно това дали Игнатова е убита или не. 

ОКАЗАХА НИ НАТИСК, ЗА ДА ПРОМЕНИМ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА "СРЕБРЕНИЦА": ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИ ПО МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Експертът по международна политика и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви, че за пореден път ставаме свидетели на податлива и половинчата българска външна политика. Няма с какво да учудим повече другите дипломати, но българската позиция е лош сигнал за дипломацията и външната политика като цяло, коментира той в студиото на БНТ. 

НОВИНИ ОТ ФРОНТА В УКРАЙНА: ВОЕННА КАРТИНА НА СВЕТЛИНИ И СЕНКИ (ВИДЕО)

Харковска област се превръща в сериозно предизвикателство за руската армия и има все повече сигнали, че там Украйна скоро може да постигне по-сериозен успех. Твърде рано е обаче да се твърди, че това ще се случи със сигурност в кратък период от време – защото има и данни, които подсказват, че не може да се очакват добри новини в бърз порядък и голямо количество.

ЕВРОПАРИ ЗА РУСКА ПРОПАГАНДА: ПУТИН ПАК Е ИЗМАМИЛ ЕС

Фонд за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина ("Правфонд"). Тази руска фондация за правна защита всъщност е операция на Кремъл за оказване на влияние, действаща в 48 държави в Европа и по света, разкриват изтекли вътрешни документи и оценки на разузнавателни агенции.

ОРЪЖИЯТА, КОИТО УКРАЙНА МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВА, ЗА ДА ОБСТРЕЛВА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ (ВИДЕО)

 

Решението на администрацията на Байдън да позволи на Украйна да нанесе удари вътре в Русия с оръжия, произведени в Америка, сбъдва отдавнашно желание на официални лица в Киев, за което те твърдяха, че е от съществено значение за изравняване на условията на игра. Промяната в политиката последва декларации от близо дузина европейски правителства и Канада, че техните оръжия могат да бъдат използвани за стрелба по Русия, пише The New York Times в материал по темата.

ЕФЕКТЪТ НА ЗАПАДНОТО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ РУСИЯ: ЕКСПЕРТНИ ПОЗИЦИИ

Премахването на ограниченията за използване на западно оръжие по цели на руска територия ще помогне на Украйна да отблъсне руските атаки, особено по границите си. За новите мисии вероятно ще ѝ е необходима подкрепата от западното разузнаване за локализиране на цели с висока стойност далеч отвъд фронтовите линии. Разрешението обаче идва твърде късно, тъй като украинската армия е изправена пред огромен недостиг на боеприпаси и войници. Това казват военни анализатори и експерти пред Business Insider.

"ОБЕДИНЕНИЕ" С ТАЙВАН: КИТАЙ ИЗПОЛЗВА ХИТРИ ТРИКОВЕ, ВКАРА И ООН В ИГРАТА (ВИДЕО)

 

Китайският министър на отбраната Дун Дзюн заяви, че всеки, който се осмели да отдели Тайван от Китай, „ще бъде разбит на парчета“. „Китай остава ангажиран с мирното обединение. Тази перспектива обаче все повече се подкопава от сепаратистите за независимост на Тайван и от чуждестранните сили", заяви той.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес