Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 28 октомври 2024 г.

28 октомври 2024, 22:00 часа • 602 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 октомври 2024 г.

ФИНАЛНИ РЕЗУЛТАТИ: "ВЕЛИЧИЕ" ОСТАНА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА С 3.999%

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори при обработени 100% от протоколите в РИК. 

ОТЛИЧНИЦИТЕ НА ПАРТИИТЕ: КОЙ КЪДЕ СЕ ПРЕДСТАВИ НАЙ-ДОБРЕ?

Почти е готова обработката на резултатите на предсрочните парламентарни избори.

ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА: ДОГАН Е ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ НА ВОТА, С КРАЯ НА НЕГОВОТО ДПС СВЪРШИ ПРЕХОДЪТ (ВИДЕО)

Големият въпрос след вота е дали тези резултати решават кризата: това означава ли, че ще има правителство и дали България ще излезе от тази политическа дупка, в която ни вкараха политиците. За мен отговорът на тези въпроси е "не".

СВЕТЛА ПЕТРОВА: ТОВА БЯХА ИЗБОРИТЕ НА ПОБЕДИЛАТА МАФИЯ, ОПРАВДАВАМ НЕГЛАСУВАЩИТЕ (ВИДЕО)

Това бяха изборите на победилата мафия, аз дори оправдавам хората, които не отидоха да гласуват. Това заяви в предаването "Студио Actualno" журналистът Светла Петрова, коментирайки резултатите от поредните предсрочни парламентарни избори.

НИДАЛ АЛГАФАРИ: БЪЛГАРСКИЯТ ИНАТ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ НА ИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

Големият победител на тези избори е българският инат. Големият губещ - българските политици. Това заяви в предаването "Студио Actualno" писателят и политически анализатор Нидал Алгафари, коментирайки резултатите от поредните предсрочни парламентарни избори.

БОРИСОВ НЯМА КОЗОВЕ, А ПЕЕВСКИ ЩЕ НАТИСКА ЗА ВЛАСТТА С ТЕФТЕРЧЕТА: АНАЛИЗ НА МАРИЯ ПИРГОВА (ВИДЕО)

"Победата на Борисов е пирова, защото не води до излаз към управлението. Той не може да събере около себе си мнозинство, което да издържи поне няколко месеца, няма откъде да извади повече козове, няма на кого какво да обещае. Неговата слабост се вижда". Това анализира в Студио Actualno политологът Мария Пиргова в деня след парламентарните избори на 27 октомври (резултатите следете тук). 

СЛЕД СЕДМИТЕ ИЗБОРИ: ОЧАКВАНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ ЗА БЪДЕЩО ПРАВИТЕЛСТВО

Правителство ще има. Как ще погледнат избирателите си и ще кажат, че отиваме на избори за осми тъп? Това каза Евелина Славкова от "Тренд" в ефира на Нова телевизия попитана ще има ли правителство след седмите подред избори.

ПАСЕ ЗАСИПА С КРИТИКИ ПАРТИИТЕ И ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС У НАС

Постоянно задържащата се ниска избирателна активност е знак за срив в доверието на българите в изборния процес. Това заяви Алфред Хеер, ръководител на делегацията наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за седмите поред от 2021 г. насам парламентарни избори в България. Той представи наблюденията на делегацията върху предсрочния парламентарен вот на 27 октомври у нас.

РАНО Е ДА СЕ КАЖЕ, МИСЛИМ: ПУТИН ЗА ЗАПАДНИТЕ ДАЛЕКОБОЙНИ ОРЪЖИЯ (ОБЗОР - ВИДЕО)

Надявам се да са ни чули, че използването на западни далекобойни оръжия за удари по цели в Русия ще е пряко участие на НАТО във войната в Украйна. Това заяви издирваният от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин в интервю пред любимото си пропагандно оръжие Павел Зарубин.

ПУТИН ПОТРИВА РЪЦЕ ЗА ЮЖЕН КАВКАЗ СЛЕД ИЗБОРИТЕ В ГРУЗИЯ, В МОЛДОВА ОЩЕ Е ВЪЗМОЖНА РУСКА ИЗНЕНАДА

Чрез изборите в Грузия и Молдова режимът в Кремъл се стреми да консолидира отново контрола върху постсъветското пространство и ще опита да извлече успехи там, за да постигне целите си в Украйна и на други места в бившия Съветски съюз, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Русия приложи различни методи от наръчника си за хибридна война, за да повлияе на изборите в Грузия и да се намеси пряко във вота в Молдова.

ИЗБОРИТЕ В САЩ ИЗПРАВЯТ БЕРЛИН НА НОКТИ

От всички 27 нации в Европейския съюз най-силната държава и най-мощната икономика в блока, Германия, може да е най-изложена на риск от изборите в САЩ през ноември. Това стана ясно, когато Джо Байдън направи вероятно последното си президентско пътуване до Европа.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес