Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 25 септември 2024 г.

25 септември 2024, 22:00 часа • 519 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 септември 2024 г.

ДПС - ДОГАН ПОИСКА СЪДЪТ ДА ЗАЛИЧИ ПЕЕВСКИ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯТА

ДПС на Доган внесе в съда за вписване в партидата на партията изключването на Делян Пеевски и хората около него. В Софийския градски съд е внесена молба от името на съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров, с която се иска вписване на промените в обстоятелствата по партидата на политическата партия, приети на Централното оперативно бюро. Делото е докладвано на съдията и предстои в едномесечен срок да бъде разгледано в открито съдебно заседание, съобщиха от Софийски градски съд.

"ПЕЕВСКИ ПРЕБРОИ ДНИТЕ НА ДПС": СПЕЦИАЛЕН АНАЛИЗ НА КОРМАН ИСМАИЛОВ (ВИДЕО)

В началото на конфликта в ДПС мислех, че Доган контролира поне 2/3 от партията и тогава казах, че дните на Делян Пеевски са преброени в ДПС. Реално Пеевски преброи дните на ДПС. Това заяви в предаването “Студио Actualno” политическият анализатор Корман Исмаилов.

КИРИЛ ПЕТКОВ ОЧЕРТА ВИЗИЯТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

Няма значение с кого ще сме в коалиция след предсрочните парламентарни избори след 27 октомври, ако България върви напред в развитието си като европейска държава. Това, което слагаме в момента като модел е модел, в който партиите може да не си имат доверие - равноотдалечен премиер, професионалист, юрист или икономист, който да припознае основната политика в програмата на партиите. Това заяви бившият премиер, сега депутат и съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков пред БНТ.

"БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ПАК ДА НЕ СЪСТАВИ КАБИНЕТ": АНАЛИЗ НА ИРЕНА ТОДОРОВА (ВИДЕО)

Идеята за "равноотдалечен" от партиите премиер в следващо редовно правителство е "отказ от поемане на отговорност". Това заяви политологът и университетски преподавател д-р Ирена Тодорова в Студио Actualno относно идеята на ПП-ДБ. "Свидетели сме все повече на партии и лидери, които не искат да управляват – това е в противоречие на характера на функцията на една политическа партия. Не съм радетел на тези технически, експертни кабинети, нито на равноотдалечената фигура, защото трябва да върнем политиката към нейната нормалност. Струва ми се, че важният разговор, който донякъде се подема от ГЕРБ най-много, е за завръщане на партийното начало, на политическото начало", коментира тя.

ДЕПУТАТИТЕ СЛОЖИХА КРАЙ НА ПРОДАЖБАТА НА РАЙСКИ ГАЗ

Парламентът прие окончателни промени в Закона за здравето на второ четене, с които се забранява продажбата на райски газ и пълнители с него на физически лица, включително и онлайн. 105 народни представители гласуваха "за", 47 бяха "против", а 12 се въздържаха.

ЖРЕБИЯТ Е ИЗТЕГЛЕН: ЕТО НОМЕРАТА НА ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ

ЦИК проведе жребий за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. В сряда приключи срокът за записване на кандидатските листи на всички участници във вота. За изборите бяха регистрирани 22 партии и 9 коалиции, но три политически сили няма да участват в изборите, тъй като не са регистрирали кандидатски листи.

СПАД, НО САМО СТАТИСТИЧЕСКИ: МВР ОТЧЕТЕ 23% ПО-МАЛКО СИГНАЛИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ

Вътрешният министър Атанас Илков заяви в Народното събрание, че следи внимателно работата на всеки директор на дирекция и ще бъде безкомпромисен при установяване на пристрастни действия или нарушения при разследването на сигнали за купуване на гласове.  Министърът беше задължен да се яви в пленарна зала и да бъде изслушван от народните представители във връзка с предстоящите избори. 

РУМЕН РАДЕВ ПРЕД ООН: ДА ПОДКРЕПИМ УСИЛИЯТА ЗА ВСЕОБХВАТЕН, СПРАВЕДЛИВ И ТРАЕН МИР В УКРАЙНА

"България категорично осъжда войната в Украйна и трябва да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и международното право". Това заяви от трибуната на Общото събрание на ООН българският президент Румен Радев.

ЗАПАДНИТЕ КОЛЕБАНИЯ ЩЕ СТРУВАТ ОЩЕ ЕДИН ЦЕНЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ГРАД НА УКРАЙНА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Дебатът относно това дали САЩ да дадат на Украйна да използва без ограничения американските ракети за поразяване на военни цели на руска територия продължава, макар че в следващите два дни и дори часове да се очаква по-решително развитие. Не изглежда Белият дом да си променя позицията и да дава разрешение – това пише The Washington Post в материал, в който обяснява, че са събрани позиции на дузина представители на администрацията на Байдън, Конгреса, страни-членки от НАТО и Украйна.

НОВА ВЕРСИЯ ЗА КАТАСТРОФАТА С УКРАИНСКИЯ F-16

Някои подробности за свалянето на F-16 станаха известни и осведомени източници помогнаха на американското издание Breaking Defence да попълни някои от пропуските. Когато първите F-16 най-накрая пристигнаха в Украйна в началото на август, подкрепящите Украйна се зарадваха. Затова загубата на първия изтребител бързо след това беше болезнена. Веднага започнаха да валят въпроси какво се е объркало.

НОВА МОБИЛИЗАЦИЯ В РУСИЯ: ИЗТОЧНИЦИ ОТ КРЕМЪЛ КОМЕНТИРАТ СЛУХОВЕТЕ

Едва ли някой може да каже с точност кога в Русия ще бъде обявена нова мобилизация и ще се случи ли изобщо. Но слуховете все повече циркулират. Руското опозиционно издание Медуза.ио., което е базирано в Латвия, създадено е от бившия главен редактор на "Лента.ру" Галина Тимченко и е обявено за "чуждестранен агент" от Руската федерация, събра информация от разговори с представители на властта  - два източника, близки до президентската администрация, събеседник, близък до руското правителство и двама регионални чиновници, които са сред главните отговорници за набора на военнослужещи.

КИТАЙ И БРАЗИЛИЯ ПРОБУТВАТ МИРНИЯ СИ ПЛАН ПРЕД ООН. УКРАЙНА Е НАМЕРИЛА ИДЕАЛНИЯ ПОСРЕДНИК?

Бразилия ще се стреми да гарантира, че на среща на 27 септември, по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, представителите на страните от Глобалния юг ще подкрепят плана за мир, изготвен съвместно с Китай. Това заяви президентът на южноамериканската страна Луис Инасио Лула да Силва, изтъквайки проекта за мирни преговори при откриването на сесията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес