Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 18 октомври 2024 г.

18 октомври 2024, 22:00 часа • 754 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 октомври 2024 г.

РЕВИЗИРАНИ ДАННИ: РЪСТЪТ НА БВП ЗА 2023 Г. Е ПОВЕЧЕ ОТ ОБЯВЕНИЯ

Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2023 година.

РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ВОЕННАТА ПРОКУРАТУРА: ОТ КАТАСТРОФАТА В ГРАФ ИГНАТИЕВО ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Пилотите са поели неоправдано висок риск – това обаче е заключение на административната част, но следва да бъде доказано. Предстоят разпити на свидетели, изучаване на записите от черната кутия. Ако има човешка грешка, ще се уточни и ще се прецени има ли основания за носене на наказателна отговорност. Това заяви полк. Елин Алексов, ръководител на Военноапелативната прокуратура (ВАП).

ГОТВИ СЕ СМЯНА НА ДЪРЖАВНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ В "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ", ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО

През ноември Управителният съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще проведе извънредно Общо събрание, на което ще се гласува смяна на представителя на държавата. Това се случва след искане на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, като мотивите не са обявени, става ясно от отговор на министъра на зададен му парламентарен въпрос.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 27 ОКТОМВРИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

На 27 октомври 2024 г. България гласува на поредните предсрочни парламентарни избори, които ще излъчат състава на 51-ото Народно събрание. На фона на предизборна апатия и вяла политическа кампания посланията за по-активно гласуване стават все по-наложителни и ключови за резултатите от вота.

ВИРУСЪТ, КОЙТО ДА НЕ ПОДЦЕНЯВАМЕ В ГРИПНИЯ СЕЗОН: ГОВОРИ ПРОФ. РАДОСТИНА АЛЕКСАНДРОВА (ВИДЕО)

Вирусите тази есен и зима са "обичайните заподозрени" – грипният вирус, респираторен синцитиален вирус, метапневмовирус, SARS-CoV-2, "който в момента може би е най-активен". Това посочи в Студио Actualno вирусологът проф. Радостина Александрова.

РУСИЯ НЯМА ДА ДОПУСНЕ СЪЗДАВАНЕ НА УКРАИНСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ЗАЯВИ ПУТИН (ВИДЕО)

Русия няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна, заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, предаде РИА Новости. Думите на Путин бяха изречени на среща с журналисти от страни от БРИКС.

КЪДЕ В АЗИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО ТАКТИЧЕСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ? АНАЛИЗ НА СЛАВЧО ВЕЛКОВ (ВИДЕО)

И в конфликта между двете Кореи, и в широкия Близък изток може на първо време да бъде използвано тактическо ядрено оръжие. Това каза в предаването “Студио Actualno“ експертът по международна сигурност Славчо Велков.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА СИНВАР - БРАТ МУ Е ГОЛЕМИЯТ КОЗ НА "ХАМАС": ИДВА ЛИ НОВА ЕСКАЛАЦИЯ?

След убийството на лидера на "Хамас" Яхия Синвар в южния град Рафах в Ивицата Газа големият въпрос е дали сме по-близо до нова ескалация в Близкия изток, или до сделка за връщане на заложниците и прекратяване на огъня.

ПРОБЛЕМИ НА ПУТИН С ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА НА САУДИТСКА АРАБИЯ И КОГА ИЗРАЕЛ ЩЕ НАПАДНЕ ИРАН: НАБЛЮДАТЕЛИ

Руският диктатор Владимир Путин се изправи пред неочакван проблем и той бе създаден от престолонаследника на Саудитска Арабия. Отказът на кронпринца Мохамед бин Салман да присъства на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе от 22 до 24 октомври в Казан, и затрудненията, които това поражда за Путин се коментират широко от политически наблюдатели от няколко дни.

ДОКАТО ЗЕЛЕНСКИ Е В БРЮКСЕЛ: РУСКАТА АРМИЯ СЕ НАПЪНА ЗДРАВО, ЛУКАШЕНКО ЗАБАВЛЯВА (ОБЗОР - ВИДЕО)

Изравнено "второ най-добро постижение за деня" по интензивност на боевете на фронта в Украйна – заради активността на руската армия. Това беше 17 октомври, 2024 година – денят, в който украинският президент Володимир Зеленски отиде в Брюксел, за да защити плана си за победа над Путинова Русия, която нападна Украйна на 24 февруари, 2024 година. Новините от Брюксел следваха една след друга, може би най-важната от тях беше явният намек, че ако не може да разчита на западните си съюзници, Украйна ще потърси изход в ядреното оръжие – с изрични уверения от Зеленски, че Киев предпочита и се цели в бързо влизане в НАТО, а не да почне да работи за създаване на собствено ядрено оръжие предвид научното ноу-хау и опит в страната от времето на СССР: Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

ЕС СПРЯ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА ГРУЗИЯ ДНИ ПРЕДИ НАЙ-ВАЖНИТЕ ИЗБОРИ В СТРАНАТА

След редица приети спорни закони от управляващата партия "Грузинска мечта" Европейският съюз официално спря евроинтеграцията на Грузия. Това става ясно от заключенията, публикувани от Европейския съвет след първия ден от срещата на върха. 

POLITICO: ТРЪМП ОТКАЗВА ДА ПОКАЖЕ ДАНЪЧНИТЕ СИ ДЕКЛАРАЦИИ - ЗАЩО?

Преди време бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше остро критикуван, че не е публикувал данъчните си декларации, но изглежда вече никой не го е грижа, пише Рolitico. Нито той, нито предложеният от него за вицепрезидент Джей Ди Ванс са разкрили данъците, които плащат, и няма признаци, че възнамеряват да го направят, въпреки че биха могли да хвърлят светлина върху потенциални конфликти на интереси.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес