Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 15 октомври 2023 г.

15 октомври 2023, 21:59 часа • 3635 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 октомври 2023 г.

Войната в Израел

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: ПРИРОДАТА ПРЕЧИ НА СУХОПЪТНА ОПЕРАЦИЯ В ГАЗА, ОБСТРЕЛИ С "ХИЗБУЛА" И АТАКА СРЕЩУ АЛЕПО (ВИДЕО)

Израелската армия е отложила мащабната си сухопътна операция в Ивица Газа с няколко дни поради неблагоприятни климатични условия, предаде ДПА, като се позова на американска медийна информация.

РАКЕТЕН ОГЪН ОТ ЛИВАН ПО ИЗРАЕЛ ВЗЕ ЖЕРТВА, "ХАМАС" АТАКУВА ТЕЛ АВИВ

Противотанков ракетен огън от Ливан уби цивилен и рани няколко други в неделя, 15 октомври, в гранична общност в Северен Израел, съобщи израелската армия.

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: МОЩНА ВЪЛНА СРЕЩУ НЕТАНЯХУ, ХУМАНИТАРНАТА КАТАСТРОФА В ГАЗА Е БЛИЗО (ВИДЕО)

"Призракът на смъртта е надвиснал над Газа. Без вода, без електричество, без храна и без лекарства хиляди ще умрат. Просто и ясно". Това съобщение от 15 октомври на секретаря по хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс казва всичко за ситуацията в крайбрежния анклав, контролиран от "Хамас".

Войната в Украйна

УКРАЙНА АТАКУВА РУСИЯ С ДЕСЕТКИ ДРОНОВЕ (ВИДЕО)

27 украински безпилотни летателни апарата бяха прехванати от дежурни системи за ПВО, от които 18 над Курска област и 2 над Белгородска област бяха унищожени във въздуха. Това дословно гласи съобщение на руското военно министерство в официалния му канал в Телеграм, с което се признава, че тази нощ е имало масирана атака с дронове изглежда от страна на Украйна срещу руска територия.

Преди избори - какво става в България

ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ: ГЕРБ СА В (НЕ)КОАЛИЦИЯТА, НО ПИТАТ КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ДЕФИЦИТА

"Няколко милиарда минус сме. Като (не)коалиция не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира на новината, съобщена ден по-рано от финансовия министър Асен Василев, че кабинетът се готви за нов дълг до края на годината. От Търговище Борисов поиска да знае защо Василев не казва кои правителства са виновни за по-ниската събираемост от ДДС.

МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА: ДЪРЖАВАТА СТРИКТНО ЩЕ СЛЕДИ ПРЕМИНАВАНЕТО НА "ЛУКОЙЛ" КЪМ НЕРУСКИ ПЕТРОЛ

Държавата ни стриктно ще следи преминаването на "Лукойл" към неруски петрол. Това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов пред БНР.

"ВСИЧКО Е ТОЧНО, НЯМА ПРОБЛЕМ": ВИНОВНИ ЛИ СА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА ФАТАЛНАТА КАТАСТРОФА КРАЙ ГАБРОВО?

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) потърси отговорност от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради тежката катастрофа на пътя Габрово - Дряново на 12 октомври.

ОЧАКВАНИТЕ ДАНЪЦИ ОТ "ЛУКОЙЛ" СА ДАЛЕЧ ОТ ОБЕЩАНИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИЯ СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ

Правителството "Денков-Габриел" очаква "Лукойл Нефтохим" да плати още 270 млн. лв. данък печалба тази година (2023). Това е допълнение към вече преведената по-рано вноска от 89 млн. лв., преведена в началото на март, съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов в интервю за БНР.

ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ: ЗНАЧИ АЗ СЪМ НАЙ-ЛОШАТА ИНВЕСТИЦИЯ НА СЛУЖБИТЕ, ЗАЩОТО РАБОТЯ СРЕЩУ ТЯХ

"Постоянно разговорът е около родословното ми дърво – чинки, учинайки - до 17-о коляно. Един човек каза, че съм потомък на Адам и Ева". Така кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на столицата Васил Терзиев отвърна на въпрос за връзка с Петър Младенов в интервю пред Нова ТВ.

ИЗБОРЕН ТУРИЗЪМ КЪМ МАЛКИ ОБЩИНИ - ТЕНДЕНЦИЯ В ГОДИНАТА НА МЕСТНИЯ ВОТ (ВИДЕО)

Към доста от малките населени места у нас тази година е имало мащабно преместване по настоящ адрес - много по-голямо в сравнение с 2022 г. Това заяви в Студио Actualno Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Тя отдава тази тенденция на "изборен туризъм".

ОТ F-16 ДО ЗАВРЪЩАНЕТО НА БОЖКОВ: ГОВОРИ ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ В БЪЛГАРИЯ

Първите изтребители F-16 Block 70, които България поръча от САЩ, няма да се забавят и ще пристигнат в началото на 2025 г. Това заяви посланикът на Щатите у нас Кенет Мертен пред Нова ТВ.

Коронавирусът

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ ТЕСТ Е ПОЛОЖИТЕЛЕН

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 185 са новите заразени, като те бележат спад от 117 спрямо предходния ден, когато имаше 302 случая.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес