Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

15 май 2024, 22:00 часа • 3070 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 май 2024 година.

ПРЕМИЕРЪТ НА СЛОВАКИЯ Е ПРОСТРЕЛЯН ПРИ ОПИТ ЗА ПОКУШЕНИЕ

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е тежко ранен след извършено срещу него покушение - стрелба от близко разстояние.

POLITICO: КРАЯТ В УКРАЙНА ИДВА - РЕШИТЕЛНАТА БИТКА ЗАПОЧНА С ХАРКОВСКА ОБЛАСТ

Вълни от атаки от армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заливат втория по големина украински град Харков и Харковска област. Според някои сигнали тази руска офанзива е началото на решителната битка, която може да предопредели изхода на войната в Украйна - такова заключение се появи в материал-анализ на американското издание Politico. Заключението е сходно с това на покойния вече генерал Съби Събев в Студио Actualno - че изходът от войната в Украйна ще се реши през 2024 година, а не по-късно: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Залогът е не само контролът над един от главните градове на Украйна, но и способността на Украйна да продължи своята съпротива: ако Харков падне, решителността на Запада да помага може скоро да намалее: Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ ГЪРЦИЯ В БИТКА ЗА ТУРИСТИ: ГОВОРИ БИВШИЯТ МИНИСТЪР ЗАРИЦА ДИНКОВА(ВИДЕО)

Какъв летен туристически сезон ни очаква и можем ли да пренасочим сънародниците ни от плажовете в Гърция обратно на Българското Черноморие? На тези въпроси в Студио Actualno отговори бившият министър на туризма Зарица Динкова.

ПРЕМИЕРЪТ НА СЛОВАКИЯ Е ПРОСТРЕЛЯН ПРИ ОПИТ ЗА ПОКУШЕНИЕ(ВИДЕО)

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е ранен след опит за покушение.Инцидентът е станал след заседание на кабинета в момент, в който Фицо е излязъл сред хората. Стрелецът се е крил в тълпата, която е дошла да чуе изявлението на словашкия премиер. Нападателят е задържан.

КАБИНЕТЪТ "ГЛАВЧЕВ" ОТПУСКА 39 МЛН. ЛВ. ЗА ВДИГАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

Служебният кабинет на Димитър Главчев ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните университети, считано от 1 януари 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри и редица институции по повод неизпълнени от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Работещите в сектора излизат на протест на 20 май.

САЩ С НОВ ГОЛЯМ ПАКЕТ ЗА КИЕВ, АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ЩЕ МОЖЕ ДА ПОРАЗЯВА РУСИЯ

Вашингтон ще предостави на Украйна допълнителни 2 млрд. долара по линията за чуждестранно военно финансиране, съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на 15 май. Той направи изявлението в Киев по време на пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба - ден след като пристигна в украинската столица.

ЕК С НОВА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОГНОЗА ЗА БЪЛГАРИЯ: БЛИЗО ЛИ СМЕ ДО ЕВРОЗОНАТА?

Европейската комисия очаква България да се приближи до критериите за влизане в еврозоната. ЕК е базирала анализа си, част от пролетната икономическа прогноза, на инфлацията на годишна база към март 2024 г. - 3,1%. От НСИ обаче обявиха, че тя се е забавила през април до 2,4% на годишна база.

Годишната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е 2,5 на сто през април. Именно това е важно в случая. Според Маастрихтските критерии за членство в еврозоната ХИПЦ-инфлацията не трябва да е повече от 1,5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация.

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА У НАС НАРАСТВА, В СОФИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ СКОЧИ НАД 3000 ЛЕВА

През първото тримесечие на 2024 г. средната брутна работна заплата на месец нараства с 3.5% спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. и достига 2198 лева, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ). Тази година средната заплата е достигнала най-голям връх през март - 2300 лева. През януари е била 2155 лв., а през февруари - 2139 лв. За първи път средната заплата в София надхвърли 3000 лв. и за първото тримесечие на тази година е 3037 лв.

"ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ ПРЕБИВА, НО ГРУЗИЯ НЯМА ДА СТАНЕ РУСИЯ": ГОВОРЯТ ГРУЗИНСКИ ОПОЗИЦИОНЕРИ(ВИДЕО)

50-годишният грузински преподавател и бивш дипломат Гиа Джапаридзе е бил нападнат близо до дома си в столицата Тбилиси на 8 май вечерта от няколко души, които държали палки и бейзболна бухалка. „Роден съм в Съветския съюз. Не се страхувах от комунистите. Те също не могат да ме уплашат. Нямам никакви съмнения - знам, че зад това стои правителството", казва Джапаридзе, който има нужда от шевове, получил е сътресение на мозъка и има големи синини по гърба.

БОЕВЕТЕ В УКРАЙНА: СЕРИЯ ВИДЕА ПОКАЗВА РАЗМЕРА НА ЗАГУБИТЕ

"Поради артилерийски огън и обстрели от друг вид плюс руски атаки, за да спасят живота на украинските войници и да избегнат загуби, украинските части маневрират и се преместиха на по-изгодни позиции. Боевете продължават. Украинската армия не позволява на руските части да се укрепят на нови позиции. Извършват се контраатаки, врагът е под постоянен обстрел с артилерия и дронове". Това е най-важната част по отношение на ситуацията в Харковска област от сводката на украинския генщаб към 23:00 часа на 14 май.

НА ПРАГА НА ИЗБОРИ 2 В 1: КАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ НА 9 ЮНИ?

Хартиените бюлетини за изборите 2 в 1 на 9 юни ще бъдат в различни цветове. Това обясни говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ефира на Нова телевизия, като показа и образците. Матева обясни, че бюлетините са бели, а на гърба им има синя или зелена лента в зависимост от това дали е за предсрочните парламентарни избори или за евродепутати. „Различават се и по това, че имената на кандидатите са изписани със син или зелен цвят“, каза тя.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес