Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големият пътнически самолет в света идва у нас, пилотиран от българин

05 октомври 2016, 11:56 часа • 11511 прочитания

На 16 октомври (неделя) около 13.00 ч. в София ще кацне AirBus А380 на авиокомпания Lufthansa. Огромният пътнически самолет ще има четиричасов престой у нас и ще осъществи специален демонстрационен полет от Франкфурт.

Днес на специална пресконференция от немската авиокомпания съобщиха официално за едно от най-големите авиационни събития в България.

Старши първият офицер на AirBus A380 Марио Бакалов каза, че по всяка вероятност самолетът ще заходи през целия град, за да могат жителите и гостите на София да го видят, предаде репортер на Actualno.com.

Пилотът уточни обаче, че това ще зависи преди всичко от атмосферните условия и подходящия вятър. Стана ясно също така, че приземяването на A380 ще може да бъде наблюдавано от военнотранспортната база във Враждебна.

Трасето Франкфурт - София е с дължина 1.400 км и ще бъде прелетяно вероятно над Южна Германия, Австрия, Унгария или Словения и Сърбия, преди самолетът да навлезе в българското въздушно пространство. Стандартното полетно време е близо 2 часа.

На пресконференцията стана ясно, че Летище София е готово, за да посрещне A380: размерите на полосата позволяват самолетът да кацне и да излети нормално.

"Винаги е било моя мечта да пилотирам най-големия пътнически самолет в света до моята родна страна и на 16 октомври тази мечта ще се сбъдне", сподели още пилотът Марио Бакалов.

А иначе по случай 16 октомври - Празникът на авиацията и Военновъздушните сили, Командването на ВСС организира ден на отворените врати в авибоаза Враждебна от 12:00 до 17.30 часа.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес