Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Награждават посмъртно цар Борис III и царица Йоанна

27 октомври 2014, 12:03 часа • 30656 прочитания

Днес, от 17:00 часа, ще бъдат посмъртно наградени цар Борис III и царица Йоанна за дейността им и заслугите им за спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта в годините на Втората световна война.

Церемонията ще се състои в двореца "Врана", а наградата ще получи цар Симеон II. Събитието се организира от Клуба на приятелите българи и евреи, а на него ще присъстват съпредседателите на Клуба Спас Ташев и арх. Елко Хазан

На проявата ще присъстват и други членове на ръководството на Клуба на приятелите българи и евреи, а също така и председателят на неговия клон в Израел Самуел Ардити.

Спас Ташев е автор на книгата "Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове", издадена на български, английски и испански езици. Арх. Елко Хазан е автор на книгата "Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги", издадена на български и английски. Самуел Ардити е автор на книгата "Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи", претърпяла две издания. Племеник е на единственият нобелов лауреат, роден в България, Елиас Канети. Син е на изтъкнатият водач на българските евреи Бениамин Ардити.

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес