Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 800 са рисковите секции за вота в неделя

06 юни 2024, 08:56 часа • 798 прочитания

827 са рисковите секции за изборите 2 в 1 в неделя. Между 5 до 10% е отклонението в резултата на вота, ако всички гласове в тези секции са купени. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда.

"Трябва да направим уговорката, че все пак не всички гласове в тези засечени от нас рискови секции са контролирани. Това е анализаът ни само от данните от изборните резултати. За да имаме представа за истинския контролиран вот – трябва да се направи многофакторен анализ по места”, обясни Лилиан Никифорова в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Матева: Предприемаме всички мерки да няма забавяне с резултатите

По думите на изборен експерт Стоил Стоилов „не трябва да се плаши населението с някакви апокалиптични прогнози по отношение на изборния процес”.

„Каквито обучения се направят на членовете на СИК – такива. Материалите, които са направени за вота, са грамотно написани", смята експертът. 

По думите му възможните проблеми при отчитането на гласовете от вота може да има заради четирите процедури по броенето, които трябва да се направят. "Протоколът е един – няма да се сумира, но е доста дълъг”, добави той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес