Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 7 500 кукери и сурвакари дефилират в Перник (СНИМКИ)

26 януари 2019, 15:21 часа • 32858 прочитания

Международният фестивал на маскарадните игри - "Сурва 2019" е в разгара си. Той се провежда на централния площад в Перник в два дни - днес и утре. На форума присъстват изключително много хора, настроението е приповдигнато.

Не само местни, а и множество гости на града са дошли специално, за да наблюдават богатството на българските традиционни фолклорни костюми, кукерски облекла и различни други пищни тоалети. Участниците във фестивала ще дефилират през целия ден на централния площад в Перник, независимо от мрачното и студено време. В рамките на двудневните дефилета от 28-мото издание на Международния фестивал се очаква да се включат общо над 7 500 участници.

"Сурва" се провежда от 1966 г. по идея и инициатива на община Перник, като със статут на международен е от 1985 г. Интересен факт е, че от 2009 г. самият град Перник е обявен за Европейска столица на сурвакарските и кукерските игри. Костюмите на участниците са изключително разнородни и нестандартни. През целия уикенд градът ще бъде огласян от кукерски чанове, тъпани и други музикални инструменти, символизиращи прогонването на злите сили.

Освен на площада в Перник, интересни мероприятия от фестивала на маскарадните игри се провеждат и на няколко сцени, разположени в различни части на населеното място. През двата дни ще се състоят работилници и нестандартни инициативи, които предлагат варианта и зрителите да се включат в празника. Частично форумът има и състезателен характер. В понеделник (28.01.19 г.) ще бъде проведена пресконференция, на която ще бъдат обявени носителите на златните медали и други престижни събития измежду всички кукерски групи, участвали тази година.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес