Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 6 млн. лева за лични асистенти тръгват към общините, майки излязоха на протест

25 май 2016, 18:13 часа • 1748 прочитания

Над 6 милиона лева по схемата „Независим живот“ ще бъдат насочени допълнително към общините, в които има най-голяма потребност от лични и социални асистенти и домашни помощници.

Финансовият ресурс е останал неусвоен след изтичане на допълнителния срок (09.05.2016 г.) за подаване на проектни предложения от общините. С разпределянето на допълнителните средства ще се обхванат повече нуждаещи се лица.

Междувременно майки на деца с увреждания от Бургас протестират срещу новата програма „Личен асистент", информира bTV. Тя предвижда родителят да работи само по 2 часа на ден като асистент, срещу месечно възнаграждение от под 100 лв. Майките определиха промените като геноцид.

„Един родител не може да бъде личен асистент", коментира Зорета Мострова.

По думите на Мая Домусчиева е обидно, че родителите са принудени да опират до 80 лв, отпуснати от държавата.

На протеста беше и семейството на 10-годишната Симона, родена с детска церебрална парализа и епилепсия. Майка ѝ – Гергана Маврова, ѝ се е посветила изцяло.

„Няма как да ходя на работа, защото тя не може да се храни сама, не може да се обслужва сама, не може нищо да прави сама...”, разказва Маврова. Според нея при предложените от държавата условия – асистентът да работи само 2 ч. на ден, няма как и друг човек да стане личен асистент.

А и аз как ще си намеря работа за 2 ч.– просто условията са направо подигравателни”, смята тя. Детето има нужда от рехабилитации, логопед, специални процедури. Гергана се радва, че съпругът ѝ има работа. Но повечето жени като нея са самотни майки.

„Това което можем да направим е да протестираме и ние, да застанем с тях, за да може от министерството да определят нови суми”, смята д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване на Община Бургас.

От социалното министерство са отговорили, че ще актуализират бюджета специално за Бургас и часовете ще бъдат увеличени от два на шест.

До настоящия момент по процедура „Независим живот“ са сключени договори с 248 общини и райони на общини на обща стойност 121 406 810, 10 лева. С 25 общини предстои да бъдат сключени договори на стойност 12 534 164, 99 лева.

По процедурата беше определен допълнителен срок за кандидатстване на 23 общини и райони на общини, които не подадоха проектни предложения в рамките на първите три срока за кандидатстване, информира БГНЕС.

След изтичането на допълнителния срок – 9 май, проектни предложения подадоха 20 общини и райони на общини, които са на обща стойност 10 000 000 лева. Община Сухиндол, община Ковачевци и район Панчарево на Столична община не подадоха проектни предложения и в рамките на допълнителният срок.

В Министерството на труда и социалната политика постъпиха писма от общини, които с определения максимален бюджет не успяват да удовлетворят доста голяма част от заявените потребности на лицата с увреждания от услуга за социално включване, съобщиха от МТСП.

Доводите на общините са свързани с големия териториален обхват, който обхващат, големият брой население, вкл. лицата с увреждания, както и ниския процент на удовлетвореност на заявените потребности.

В тази връзка Управляващият орган на ОП „Развитие на човешките ресурси“ разработва система за допълнително разпределение на неусвоения ресурс по схемата, съгласно критерии, свързани с броя на заявените потребности в рамките на проект „Нови възможности за грижа“, броят на лицата с увреждания на територията на дадената община и процентното съотношение на удовлетворените заявки по цитирания проект.

Общините като бенефициенти сами определят процедурата за избор на личните асистенти, както и критериите, на които те трябва да отговарят.

Общините поставят и конкретните параметри за целевата група, към която да бъде насочена услугата. В този смисъл, всяка община сама прави проучване, за да определи нуждите, според спецификата, на местно равнище и за кандидатите за лични и социални асистенти и помощници в рамките на проекта, и за ползвателите.

Предстои да бъде обявена операция „Развитие на социалното предприемачество“ с бюджет 15 млн. лв. Чрез изпълнението й ще се предостави подкрепа за дейността на социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания във връзка с осигуряване на заетост. Ще бъдат допустими и дейности за социален маркетинг и популяризиране на социалната икономика и социалното предприемачество, подобряване на капацитета и човешките ресурси.

Целта е да се подобри социалната и професионална интеграция на представители на уязвимите групи в сектора на социалната икономика чрез обучения и квалификация за лицата, за които се осигурява заетост в социалните предприятия, специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания.

Допустимо ще бъде и осигуряване на оборудване и адаптиране на работни места.

По операция „Развитие на социалното предприемачество“ ще могат да кандидатстват социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, общини и райони на общини, доставчици на социални услуги, неправителствени организации, в партньорство с образователни и обучителни организации и институции, общини и райони на общини, доставчици на социални услуги, неправителствени организации.

Чрез изпълнението на операцията ще се повишат възможностите за заетост и професионална интеграция в социалните предприятия и специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания и други представители на рискови групи което е важна предпоставка за преодоляване на социалната им изолация, повишаване на качеството на живот и стимулиране на конкурентоспособността им в работна среда. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес