Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 5% от населението в 11 области на България работи в чужбина, според Инспекцията по труда

04 януари 2023, 17:02 часа • 1775 прочитания

Единадесет области в България са най-големите „донори“ на работна сила за чужди държави, основно от Европейския съюз. Това показа проучване на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ), представено на сайта на ведомството.

Над 5% от населението на Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян, Търговище и Хасково е заминало зад граница през последните 10 години. Предпочитаните държави са основно членки на ЕС. Водещи са Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Гърция, Белгия, Австрия, Франция и Чехия.

По-доброто заплащане е основната причина българите да търсят работа в чужбина. Допитването показва, че близо 96% от „трудовите емигранти“ очакват по-високи заплати от тези, които могат да получат у нас. Надяват се също да спестят средства, които да им помогнат в бъдеще. Данните показват още, че тази мотивация не зависи от образование, материално положение и населено място.

В чужбина работят хора на всякаква възраст – от 18 до 55 години. Преобладават активните българи над 30 години. Повече са мъжете, но делът на жените постоянно нараства.

Според изследването, през последните години делът на хората, които заминават зад граница, бележи тенденция на спад. Част от причините са свързани с ограниченията покрай коронавируса и рецесията в Европа в резултат на пандемията и на войната в Украйна.

Проучването на ГИТ е в рамките на трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

Цялото изследване е достъпно ТУК.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес