Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националният музей „Васил Левски“ и "Етъра" се презентираха в Баку

24 октомври 2022, 17:04 часа • 2337 прочитания

Етнографския музей на открито в Етъра и Националният музей „Васил Левски“ се презентираха в Баку, съобщиха от Министерство на културата.

Форумът е организиран от Националния музей на килимите в Азербайджан и събра в Баку музейни специалисти от много държави - Германия, Холандия, Русия, Сърбия, Латвия, Узбекистан, Чехия, Таджикистан и други.

Директорът на Националният музей „Васил Левски“ Дора Чаушева и Пламена Москова – екскурзовод, представиха програмата за децата от първи до четвърти клас „Аз уча в Музей „Васил Левски“, която специалистите осъществяват вече седма година. Като възможност да се запознаят повече с музея и личността на Левски всички участници получиха изданието на културния институт на чужди езици „Васил Левски - Апостола на свободата“.

Павлина Дамянова - уредник в Етнографския музей на открито "ЕТЪР" презентира работата и възможностите на музея на открито да привлича все повече деца и ученици чрез различни занимания, свързани с много от традиционните ни занаяти.

Всеобщо сред музейните специалисти е мнението, че в съвременната информационна среда музейните институции непрекъснато трябва да обновяват и разнообразяват своята работа с детска публика, за да бъдат интересни за нея. Предложените презентации показват, че някои от музеите продължават дейността си повече чрез традиционни методи, но има и музеи, които създават много иновативни практики, свързани с нови технологии, създадени съвместно и със специалисти от други направления като психолози, логопеди, такива по брайлова грамотност и др. Широкият обмен на информация, опит и практики между колеги е един от пътищата това да се случва успешно. Чрез своите презентации, предложените практически занятия на живо, модно дефиле, куклен театър и други форми Националният музей на килимите в Баку показа, че успешно съчетава традиционното и иновативното.

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес