Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Национална информационна система ще изведе децата у нас на светло

18 октомври 2017, 17:10 часа • 1289 прочитания

Изграждането на Национална информационна система за деца в България, каквато е регламентирана още през 2008 г., ще изведе децата на светло. Това заяви Офелия Кънева от Държавна агенция за закрила на детето по време на годишната среща на местните власти.

Председателят на агенцията изложи своята визия и решимостта си да направи всичко възможно да се реализира системата.

Предвижда се създаване на софтуерен хъб, в който ще влизат данните от всички институции, работещи за закрила на детето - Министерството на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане, Министерство на вътрешните работи, Министерство на младежта и спорта, Министерството на правосъдието, Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и не на последно място общините, предаде БГНЕС.

Чрез въвеждането на тази иновация ще се улесни установяването на истинността на сигнала и по-важното – ще се съкрати значително времето за спасяване на дете в риск, ще се постигне реална подкрепа на професионалистите и ще се осигури ефективност в грижата за децата. Благодарение на националната информационна система ще може да се реагира в рамките на от 20 минути до 2 часа, докато сега са нужни 3 до 4 месеца.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес