Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Набуко Запад" - приоритетен маршрут за газ от Каспийско море

12 април 2013, 19:27 часа • 10799 прочитания

Комитетът на "Набуко" ще спази обещанието си да обезпечи избирането на "Набуко Запад" като първи (приоритетен) маршрут за транспортиране на газ от района на Каспийско море. Това съобщи БГНЕС.

Сутринта в Будапеща се проведе четвъртата среща на комитета, които се състои от високопоставени представители на правителствата, подписали Междуправителственото споразумение – България, Унгария, Румъния, Турция и Австрия. Срещата на Комитета за "Набуко", чиито домакин бе унгарското Министерство на външните работи, прие съвместна декларация, с която формално се препотвърждава политическата подкрепа за проекта от страна на държавите от "Набуко", съобщиха от NABUCCO Gas Pipeline International GmbH.

Декларацията очертава и серия от конкретни процедури, които да бъдат предприети от държавите, парафирали Междуправителственото споразумение, за да се гарантира по-нататъшно подпомагане на реализирането на проекта. Сред въпросните процедури е третирането на проекта "Набуко" като приоритетен за компетентните власти в транзитните държави.

"Днешната среща бе още една положителна стъпка в развитието на "Набуко", тъй като наближава месец юни –определен за взимане на решение от консорциума "Шах Дениз ІІ. Държавите участнички в проекта за пореден път изразиха подкрепата си за постигане на целите на "Набуко" – да диверсифицира енергийните доставки в цяла Европа. Нивото на стратегическото и тактическо сътрудничество, демонстрирано на срещата днес, доказва, че политическата и юридическа рамки са ключови постижения на проекта, обещаващи реални ползи – за производители, инвеститори и доставчици – с придвижването към финалната фаза от развитието на проекта", каза Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на Международния консорциум за "Набуко".

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес