Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На картата на алкохолните дестинации Слънчев бряг е само един от многото

30 юни 2017, 16:30 часа • 25772 прочитания

Слънчев бряг е една от най-популярните сред чужденците европейски парти дестинации. Славата на Sunny Beach е известна, а новата власт обяви, че ще се бори с алкохолния туризъм в курорта.

Истината е, че парти туризмът е отделна индустрия и тя се развива в ограничен брой дестинации. По света популярни такива курорти са Канкун, Маями и Лас Вегас. Европа обаче има своите лидери. През световноизвестните партита на Ибиза до нощния живот на Тенерифе, "колегите" на Слънчев бряг споделят едни и същи проблеми.

Алкохолният туризъм не е български патент. Представяме ви реалността в 3 от "конкурентите" на Слънчев бряг, чиито дни и нощи не се различават по нищо от тези на българското Черноморие.

Магалуф

Магалуф е курорт в югозападната част на испанския остров Майорка. Той е една от най-големите парти дестинации в света и топ притегателно място особено за британските туристи. В медиите на Острова постоянно се появяват снимки и видеа от срамните "изпълнения" на британците, отишли да се забавляват в Магалуф.

Също както на Слънчев бряг, и в Магалуф не се спи. Дори някои туристи предполагат, че камериерките в хотелите чистят стаите в 1 часа през нощта, когато няма никой. През деня е невъзможно, защото всички се възстановяват от тежката вечер.

Т.нар. "балконинг" е проблем и в испанския курорт. По улиците вечер могат да се видят много пияни и дрогирани младежи, търкалящи се нерядко полуголи по тротоарите, а сбиванията са честа гледка.

Заради множеството инциденти с пияни туристи и заради лошата слава, която придоби Магалуф, местните власти решиха да въведат 64 правила за поведение на туристите. Глобите стигат до 4000 евро и влизат в сила от това лято.

Правилата включват всичко от хвърляне на фас на улицата до балконинг. Така например за вандализъм се плаща глоба между 600 и 1499 евро, а за продажба на алкохол на непълнолетни - между 1500 и 3000 евро.

Забранени са кавгите на публично място, пиенето, уринирането и сексът на улицата, разхождането гол или полугол, замърсяването и като цяло, несъблюдаването на обществения ред.

Местните власти са категорични, че ще положат всички усилия, за да спрат "деградацията" на Магалуф.

Айя Напа

Айя Напа е популярен летен курорт в Кипър, познат като парти дестинация за много чужденци.

Проблемите на Айя Напа на същите като на Слънчев Бряг и Магалуф. Туристите идват в курорта заради евтиния алкохол и многото достъпни забавления. Честа гледка са пияните тълпи и полуголите хора по улиците. Нерядко има инциденти с криминален характер. В Айя Напа е имало смъртни случаи на почиващи заради предозиране с алкохол и наркотици.

Често се случва на туристите да бъдат предлагани "парти круизи" - разходки с лодки или яхти, на които обаче има скрити камери. В последствие собствениците на плавателните съдове продават скандалните записи на пияните туристи за значителни суми.

Кипърските власти са разтревожени от славата на Айя Напа като "новия Содом и Гомор". Полицията постоянно получава оплаквания за силен шум и публичен секс, а туристите рядко се смущават от органите на реда.

Преди да се превърне във водеща парти дестинация, Айя Напа е привличала и много семейни туристи, но с всяка година курортът отчита спад на този тип посетители. Кипърските власти са наясно със славата на курорта и макар да се опитват да пазят реда в Айя Напа, не отблъскват младежите, дошли да се забавляват. Напротив - много туроператори изрично рекламират Айя Напа като парти дестинация, а целта на държавата е алкохолният туризъм да е ограничен единствено до Айя Напа, без да се разпространява към останалите кипърски летни курорти.

Кавос

Кавос е курорт в югоизточната част на остров Корфу, Гърция.

Кавос е друга европейска дестинация, която отдавна набира скорост сред любителите на нощния живот туристи. Това особено се отнася за британците, които имат толкова скандално поведение по време на почивките си в курорта, че документален филм, наречен "What Happens in Kavos" (Каквото се случва в Кавос), регистрира рекорден зрителски интерес на Острова преди няколко години.

Филмът в 3 части показва как младите британци и чужденци като цяло идват в Кавос заради "слънцето, морето и секса". Алкохолът е 3 пъти по-евтин, отколкото в радните им държави, затова туристите постоянно участват в алкохолни круизи и алкохолни обиколки на заведенията.

 

Местните гърци пък са толкова възмутени от поведението на чужденците, че са създали специалната Facebook група "Turns Out KAVOS Was Ready For You", в която публикуват срамни снимки на туристите в Кавос.

Алкохолният туризъм има своите почитатели и това е така по целия свят. Слънчев бряг не се различава с нищо от останалите парти дестинации в Европа и може единствено да следва техния пример - да предлага своя продукт, но винаги в рамките на закона и правилата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес