Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 17 май Българската православна църква прославя и светите Баташки мъченици

17 май 2016, 09:03 часа • 5053 прочитания

На 17 май всяка година Българската православна църква прославя и светите Баташки мъченици.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с архиереи и свещенослужители ще отслужи съборна света Божествена Литургия в старинния храм „Св. Неделя", където се пазят мощите на светците, загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци през април 2011 г.

През 1876 г. при разгрома на Априлското въстание, в църквата „Света Неделя" в Батак убежище от турските войски намират жители на околните села. След двуседмични боеве с османската армия, от шестхилядното население на Батак остават живи само хиляда души. Тези, които са се скрили в църквата, са зверски изклани от турския башибозук. За всеки от укрилите се християни, турците питали „чалма или брадва". Всички от християните са предпочели да загинат, но да запазят вярата си. Запазени са малко от имената на загиналите. Известно е, че свещеници в църквата били отец Нейчо и отец Петър. Поп Петър е убит при погрома на въстанието, а отец Нейчо е бил заедно с хората в баташката църква. Турците искали на всяка цена той да смени вярата си пред всички и започнали мъчения. Той обаче отказал. Тогава, една по една, обезглавили пред него седемте му дъщери; въпреки това обаче свещеникът не отстъпил от православната вяра. Трагедията в баташката църква „Света Неделя" намира отзвук в цяла тогавашна прогресивна Европа. Останките на загиналите се намират и днес в църквата, която е превърната в музей.

На 3 април 2011 година Българската православна църква провъзгласи за новомъченици загиналите по време на турското робство в новоселския манастир „Света Троица" в град Априлци. На същата дата бяха канонизирани и новомъчениците от Батак, изклани от башибозуците в храм „Света Неделя". Това беше първата канонизация, извършена от Българската православна църква след близо 47 години пауза. Преди това за последно бяха канонизирани Паисий Хилендарски през 1962 година и Софроний Врачански през 1964 година. Това беше и първата канонизация за Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес