Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мърдок обмисля закриване на вестникарския си бизнес

21 август 2013, 17:36 часа • 4566 прочитания

Медийният  магнат Рупърт Мърдок подготвя план за закриване на вестникарския си бизнес във Великобритания в случай, че съдебните органи на Острова повдигнат обвинения в корупция срещу компанията му „News UK", съобщават днес медиите в страната.

Според доклад, изготвен от експерти на империята на Мърдок и в-к "Дейли Телеграф", подобни обвинения срещу „News UK" ще убият компанията и ще поставят под заплаха тази 46 хил. работни места.

В момента британската полиция извършва разследване на дейността на мениджърите на компанията, която притежава изданията „Times", "Sunday Times", "Sun и "Sun on Sunday". . Причината за разследването е незаконното подслушване на телефони на знаменитости и подкупването на държавни служители с цел получаване на информация.

Според следователите, с тази дейност са се занимавали журналистите от вестник " News of the World", който също е собственост на Мърдок. През 2011 година последният бе принуден да закрие вестника заради избухналия скандал.

В последния етап в полезрението на следователите са попаднали мениджъри на компанията " „News UK" . Детективите подозират, че журналистите са били ангажирани с незаконна дейност със знанието и одобрението на шефовете на вестника, подразделение на медийна империя на Мърдок.

Ако британските власти повдигнат официални обвинения срещу компанията „News UK", международната корпорация на Мърдок е заплашена и от съдебно преследване в САЩ по закона за корупцията.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес