Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъката продължава

03 май 2012, 06:59 часа • 5156 прочитания

Единайсет часа след началото на обсъжданията по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, малко преди полунощ парламентът прекрати работата си по него.

Предложението за прекратяване на заседанието бе направено от председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и то бе прието с 96 гласа за и 4 против. Преди това в един момент заради разгорещените страсти в залата имаше предложение от Четин Казак да се прекрати заседанието.

"Страстите са разгорещени, умората си казва думата, бъркаме координатната система, влизаме в лични обяснения", каза Казак, за да мотивира предложението си. Той дори с ирония се обърна към депутатите от ГЕРБ да прекратят дебатите. "Доказахте, че сте работливи, не сте банда безделници", каза им депутатът, цитиран от БГНЕС.

Предложението му обаче не бе прието.

Последният текст, който депутатите приеха е член 51, който става 45.

С него съдебният изпълнител може да поиска от МВР спиране от движение за срок до 3 месеца на моторно превозно средство, върху което е наложен запор. Опозицията коментира, че в определението за моторни превозни средства не се включват самолетите и яхтите. Проверяваното лице, тогава, когато има повдигнато обвинение или съответно влязъл в сила административен акт за административно нарушение, ще бъде проверявано, без да бъде уведомявано до момента, в който не бъде изпратено искане до съда за налагане на обезпечение на имуществото.

Това каза по рано при обсъждането на закона правосъдният министър Диана Ковачева. Тя обясни, че причината за това е обстоятелството, че "на практика не се нарушават негови права в момента на проверката". Ковачева посочи, че ако комисията установи, че няма никакви данни , за да образува производство на практика, проверката просто отпада и остава без резултат. "В случаите, когато вече се посяга на имуществото на лицето от гледна точка на налагане на обезпечение, е абсолютно задължително то да бъде уведомено - така предвижда законът, в този момент има и право на адвокат", каза правосъдният министър.

Тя обясни, че мярката е заради това, че често този, който е проверяван може да се опита по някакъв начин "да трансформира имуществото и да го прехвърли на трети лица". Законът предвижда тази проверка да продължи една година, но с възможност да бъде удължено с 6 месеца. "Но в рамките на тази проверка не се засягат по никакъв начин правата на лицето, нито се налагат обезпечение", посочи правосъдният министър. Тя обаче подчерта, че и най-добрият закон в ръцете на недобросъвестна комисия или недобросъвестен орган може да бъде използван.

Ковачева изтъкна, че в досегашната си работа, администрацията на комисията показала, че работи добросъвестно и правата на гражданите не са нарушени. Тя добави, че една от гаранциите в закона е, че гражданското производство е, независимо от наказателното. Идеята на производството, което се развива изцяло пред граждански съд, е, че на практика то не зависи от влизане в сила на присъдата. В този смисъл от гражданския съд зависи как ще тръгне производството, т.е. дали ще има достатъчно данни, достатъчно доказателства, които ще бъдат представени пред съда, обясни още министърът.

Диана Ковачева обаче е гарантирана, че няма как да има вечно проверявани хора, каквото обвинение в пленарната зала отправи депутатката от Коалиция за България Мая Манолова. "На практика има една година с удължаване до 6 месеца и нещата приключват до там – няма как да има вечно проверявани хора, освен ако вечно не им повдигат обвинения за различни престъпления", каза тя. Мая Манолова съзря пъклен план в това, че няма краен срок, в който комисията да приема по доклада на териториалния директор и някой може да е вечния проверяван. Тя нарече закона "сериозен и опасен".

Този закон може да бъде кръстен закон за унищожаване на българския бизнес, каза Мая Манолова. Защитавате олигарсите, отговори й председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Повод за поредната размяна на остри реплики между депутатите бе текст в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

В предложението на комисията, което бе прието, отпадат текстовете, според които с молба човекът, на когото е запорирано имуществото може да поиска да се вдигне запора, ако му е необходимо лечение, ако трябва да плаща издръжка, ако трябва да плати заплати на хората, работещи за него, да плати на синдика или на адвокат, за да го защитава по този закон. Комисията премахва тези условия и внесе текст според който съдът разрешава разплащане " в случай на неотложна необходимост".

Предложенията по текста, въпреки късния час, предизвикаха бурен дебат в залата.

Така Мая Манолова от БСП посочи, че могат да останат извън обхвата на обезпечението само средства, които са за неотложна дейност, а тези за нормална търговска дейност не. Тя попита дали с тези средства няма да се стимулира вътрешно фирмената задлъжнялост. Според червената депутатка търговецът с блокирани сметки ще поведе една верига от фалити. "В условията на криза това наистина са мракобеснически текстове", каза Манолова и попита Бойко Борисов ли трябва да отиде в съответната фирма да щракне с пръсти и съдът да разреши да се платят заплатите на работниците. "Какви сте вие, които сте в тази зала? С каменни сърца ли сте? Това не са текстове срещу наркотрафиканти, това са текстове срещу търговци, които са попаднали в тази процедура, защото не са се издължили на своите контрагенти", каза тя.

Манолова заяви, че фирмите ще бъдат изцяло блокирани, да не могат да си платят кредитите, данъците.

"Вие г-н Велчев предварително знаете срещу кои ще бъде използван този закон. Фирми, които не спонсорира ГЕРБ, не харесват ГЕРБ", каза тя. Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че е внесъл този закон с усмивка, "защото смятам, че той преследва всички фирми с дрога, тъмен бизнес и те "са вашите фирми на БСП". "20 години раздаването на България трябва да се спре. Не може да се спре само с думи. Ще направим нови закони", каза председателят на ПГ на ГЕРБ. Независимият депутат Георги Терзийски каза, че ще нарича закона библия на реваншиста.

Редактор: Иво Георгиев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес