Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъжката ни щафета с историческо класиране на световното по биатлон

16 февруари 2013, 17:36 часа • 11223 прочитания

Българската мъжка щафета в състав Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Владимир Илиев и Красимир Анев постигна невероятен успех - девето място на световното първенство по биатлон в Нове место. Щафетата ни използва само 5 допълнителни патрона, на което се дължеше и отличното представяне на нашите.

На последен пост Краси Анев можеше дори да се класира на осмо място, но Краси Анев не издържа във финалния спринт с щафетата на Канада.

За нашите най-добре се представи Владимир Илиев, който беше болен преди старта и дори не беше сигурно, че ще участва. Владко обаче показа, че е голям боец и направи страхотно състезание.

Победител в състезанието очаквано стана Норвегия, което затвърди хегемонията на скандинавската държава на световното първенство по биатлон в Нове Место. Това е седми златен медал за Норвегия от първенството – нечуван и абсолютен рекорд за едно първенство, като в това число влизат и медалите при жените. Всъщност норвежците имаха такова предимство, че последният им пост Емил-Хегле Свендсен след последната стрелба се обърна и започна да поздравява публиката, вместо да гледа как да се втурне към финала. За Свендсен това беше четвърти златен медал от Нове место, а за ветерана Оле-Ейнар Бьорндален това беше 19-то злато от световни първенства.

На второ място се класира Франция, като лидерът за Световната купа Мартен Фуркад изпревари накрая Ерик Лесер от Германия. Германците завършиха с бронз, а руснаците се наредиха четвърти и затвърдиха лошото си представяне в Нове место.

В състезанието участваха 29 щафети, а нашето класиране означава, че на Олимпиадата в Сочи догодина ще участваме в пълен състав при мъжете - петима души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес