Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР узурпира улиците, казва Атанасов. Полицията не е виновна, отвръщат от БСП

22 ноември 2013, 09:44 часа • 28458 прочитания

Различията между политическите сили относно поведението на МВР спрямо протестите се пренесоха и в телевизионните студиа.

Вчера Столичният общински съвет (СОС) прие декларация, с която осъди „окупирането” на центъра на София от полицейските сили. Единствено съветниците от БСП не подкрепиха декларацията. От ДСБ пък заявиха, че внасят сигнал до прокуратурата по случая.

Съгласно закона режимът за провеждане на митинги и манифестации е уведомителен, а не разрешителен. В случая МВР узурпира улиците”, каза в сутрешния блок на Нова телевизия Атанас Атанасов, общински съветник от ДСБ и бивш директор на НСС.

По думите му на хората, които живеят в района на протестите, са им искани лични карти, данните им са били записвани от полицията, а тези, на които адресната регистрация не е съвпадала, не са били допускани до домовете си. "Имаме оплаквания от хора, които не са били допуснати да се приберат", добави той.

Има проблем, но не мисля че полицията е виновна”, отговори му  Гергана Алексова, общински съветник от БСП. „София е окупирана отдавна и полицаите си играят на котка и мишка с тях”, добави още тя.

Попитана има ли представа защо периметърът за сигурност е разширен толкова много тя отговори, че това е в компетенцията на МВР и ДАНС, които преценяват какъв е периметъра на сигурност.

„Зоните за сигурност са уредени законодателно, те са три, а периметърът е 20 метра”, отговори Атанасов. Според него това се прави, за да се сплашат хората. „Това се нарича план за респектиране на протестиращите”, добави той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес