Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР предупреди директорите да не прекъсват учебните занятия и ги заплаши с наказания

04 април 2023, 11:58 часа • 1156 прочитания

"От 31 март, съгласно заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев, има въведена нова процедура за реакция при заплашителни мейли. Съгласно тази заповед мерки се вземат от МВР, а не от директори на училищата. Решението дали да се прекратят учебните занятия се взема от МВР, след преценка на сериозността на заплахата."

Това обяви главният секретар на МВР гл.комисар Петър Тодоров. Поводът за острия тон от негова страна дойде след поредната порция сигнали със заплашителни мейли в поне 50 училища тази сутрин в София.

"Ето защо спирането на учебните часове в общинските училища днес е в сериозно нарушение на тази процедура. На тези, които самоволно прекратяват учебни занятия, ще им бъде потърсена административна отговорност за неизпълнение на полицейска заповед", подчерта главния комисар.

Припомняме, че в седмицата преди изборите на 2 април се появиха стотици сигнали за взривни устройства в училища в цялата страна. Първоначално самият Демерджиев заговори за хибридна атака с произход Русия, но после се отметна от думите си и заяви, че не е ясно откъде идва тя. От ГДБОП дадоха информация, че става въпрос за страни извън ЕС. Освен това няколко ученици бяха задържани заради фалшиви сигнали за бомбени заплахи в учебни заведения в различни градове.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес