Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР не отреагирали адекватно при протестите в Габрово, има данни за провокации

12 април 2019, 12:00 часа • 4449 прочитания

Има забава в действията на органите на реда при протестите в Габрово, категоричен е председателят на парламентарната вътрешна комисия Пламен Нунев. На извънреден брифинг в Народното събрание той настоя ръководството на МВР да направи в спешен порядък оценка на работата на ръководството на Областната дирекция на МВР в Габрово. Зам.-министърът на МВР Красимир Ципов също изрази мнение, че не е отреагирано адекватно и съобщи, че е разпоредена проверка и анализ на предприетите действия от районното управление на МВР и областната дирекция в Габрово, също, че е докладвано незабавно на районната прокуратура.

„Материалите са докладвани веднага на прокуратурата, но лицата са били задържани малко повече от 24 часа по-късно. Моята оценка е, че има забавяне и по тази причина сме назначили проверка. По тази причина искаме да бъде извършен и анализ на всички предприети действия“, заяви зам.-министърът. Според него в близките дни ще излезнат резултатите от анализа.

Припомняме, че на извънреден брифинг вчера военният министър Красимир Каракачанов повтори няколко пъти, че според него МВР да си свършили работата повече от добре, а големите виновници за създалата се ситуации били местните власт, които нехаели за проблемите.

Ципов е категоричен - трябва да бъдат взети съответни дисциплинарни мерки и ако се потвърдят опасенията за неадекватна реакция на службите ще има наказания. „Който е извършил дисциплинарни нарушения и не си е изпълнил служебните задължения трябва да бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо него“, заяви зам.-министърът. Той съобщи още, че има данни за провокации.

„Няма как, при положение, че протестът се разделя в три лъча, в първия и втория нещата да са относително спокойни, а в третия да се стигне до хвърляне на камъни, димки и бомбички по органите на реда“, коментира той и призова гражданите да не се подават на провокации. Ципов изрази съгласие, че гражданското недоволство е мотивирано и от недоверието към правораздаването и заяви, че трябва да се обърне внимание на това. „Гражданите очакват точно това – извършителите на такива деяния да получат бързо, незабавно адекватни наказания за деянията, които са извършили“, добави той и подчерта, че МВР трябва много добре да взаимодейства с прокуратурата и да представя качествени доказателствени материали на съда.

По негово мнение не е имало предварителна организация, протестът е бил спонтанен.

Вече има достатъчно униформени в района, МВР има готовност да изпрати и още сили от дирекция „Жандармерия“ и от специализираните полицейски сили от съседни на Габрово областни дирекции, увери Ципов.

Ципов отправи призив към пострадалия журналист при протеста да се яви в районното управление на полицията или областната дирекция на МВР да даде обяснения. За сега не е установено от какво и как е бил наранен по главата.

Цитирайки казаното от пострадалото момче от побоя в магазина Венцислав, който не е габровец - че дошъл да живее и работи в Габрово защото градът е спокоен, депутатът от ГЕРБ Николай Сираков акцентира, че най-важното нещо е да бъде съхранено спокойствието, което е царяло в Габрово. „Онова, което видяхме вчера на площада при срещата с хората е един стаен гняв, който е трупан с годините. И този гняв на гражданите е справедлив. Той е насочен към онази неравнопоставеност между един етнос – ромския и останалото население. Тази неравнопоставеност идва от усещането, че те получават социални помощи и други придобивки, а всъщност не плащат данъци и не дават своя дан към обществото“, заяви Сираков. Той посочи като източник на доходите на ромските семейства „ТЕЛК-овете, които в голяма част са фалшиви“ и съобщи, че вероятно ще има промени в законодателството за прилагането на тази система. По думите му най-големият проблем е че фалшивите ТЕЛК-ове се издават от български доктори и ромското население само проявява съществуващите проблеми.

Коментирайки социалните помощи, Сираков обясни – „неравнопоставеността идва оттам, че ние виждаме, че ромското население има доходи, а получава социални помощи“ и уточни, че доходите им идват от сивата икономика, от наемането на роми в сектори със сезонна заетост, където не им се плаща по легален начин и те разполагат с нелегални средства и не могат да им бъдат удържани, за да си плащат сметките и глобите, нито да внасят данъци и осигуровки, а се възползват от системата и така започват да тежат отново на социалната система. Институциите би трябвало да си свършат работата и да осъществяват контрол върху онези фирми и онзи бизнес, който предлага сезонна работа и където има най-голям риск от нерегламентирано заплащане на служителите, категоричен е депутатът.

Като друг проблем той посочи образованието. Наскоро приетото обвързване на присъствието в училище с получаването на детските надбавки той посочи като стъпка в правилната посока за противодействие на отпадането от образователната система, заради което необразовани деца се превръщат в безработни младежи, които после остават с нисък социален статус и натежават на обществото.

Сираков отправи призив към габровци протестите им да бъдат мирни.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес